Kiderült, mi készül majd a szlovák Land Rover gyárban

2016.11.30. 06:32

Az új gyár legelső terméke a Land Rover Discovery lesz, amelyet szeptemberben mutattak be. A közel ötméteres, tágas SUV fontos modellnek számít a Jaguar Land-Rover kínálatában azzal, hogy ez az utolsó, még szélesebb vásárlóréteg számára elérhető típus, így indulómodellnek nagyszerű lehet.

A szlovákiai üzem teljes, évi 300 ezer autó legyártására tervezett kapacitását persze nem a Discoveryvel fogják teljes egészében lekötni, de az első egy-két évben ez amúgy sem állna még rendelkezésre. Később várhatóan más, azonos platformra épített, azaz nagyobb méretű Jaguarok és Land Roverek előállítását is ide költöztetik majd, aminek a brit munkások aligha örülnek majd, viszont ettől a lépéstől már középtávon is a nyereség látványos növekedését várhatja az angol gyártó.

A terveik szerint az évtized végére jelentősen növekedhetnek az eladások, nagy részben a kínai és latin-amerikai terjeszkedésnek köszönhetően. 2020-ra évi egymillió Jaguar és Land Rover modellt szeretne értékesíteni a cég – részint ezért is van szükség az új üzemre Szlovákiában.