Leleplezték a Toyota Yaris WRC-t, most már tényleg

2016.12.13. 17:22

Az már régóta nem titok, hogy Akyo Toyoda, Tommi Makinen és a Gazoo Racing egy ideje már azon dolgozik, hogy a Toyota visszatérhessen a rali-világbajnokságra. Ám eddig csak egy fejlesztési prototípust mutogattak, az éles versenyzésre szánt járművet csak most mutatták be.

Korábban azt nyilatkozta a Toyota vezetése, hogy a WRC autó már a következő Yarison alapszik, de úgy tűnik, végül csak maradtak a jelenleg futó generációnál. A tetővonal, a lámpák és az orr-rész karaktere legalábbis erre utal. Az viszont egyértelmű, hogy a Toyota igyekszik kiaknázni az új szabályrendszer adta nagyobb szabadságot. A hátsó spoiler alatt például szokatlan légterelő idomot használnak, oldalt pedig hatalmas szélesítésekkel toldották meg az autót. Konkrét adatokkal persze nem fárasztják a publikumot, csak annyit mondtak, hogy az 1,6 literes turbós benzinmotor teljesítménye 380 lóerő lesz, de ezt amúgy is sejtettük, hisz ennyit enged a szabályzat.

Az új autón már a végleges festés látható, a végleges támogatókkal. A Toyota természetesen nagy nevekkel dolgozik: a főszponzora a Microsoft, emellett a Michelin, a DMG Mori és a Panasonic neve olvasható még az autón – ez utóbbi három cég egyébként aktívan részt is vett a versenyautó fejlesztésében. Az is kiderült, hogy kik ülhetnek majd a volánhoz: a Toyota lecsapott a Volkswagen visszavonulása után autó nélkül maradt Jari-Matti Latvalára, a második gyári autó pilótája pedig Juho Hanninen lesz. Tesztpilótának sem akárkit vettek fel, WRC-2 tavalyi bajnoka, Esapekka Lappi segít majd továbbfejleszteni a technikát.

A Toyota hosszú felkészülési időt hagyott magának, de Akyo Toyota egyértelműen utalt rá, hogy nem óvatoskodnak, nyerni jöttek. „Tizenhét éve, hogy utoljára versenyeztünk a WRC sorozatban – azt mondhatják, jól kipihentük magunkat. De most visszatértünk.” - mondta a Toyota elnöke. A VW váratlan kivonulása persze jól jön a Toyotának, de így sem egyértelmű, hogy nekik áll a zászló: a Citroën, a Ford és a Hyundai is rendesen felkészült a 2017-es idényre, így nehéz lenne megjósolni, hogy kinek áll a zászló.