Gigantikus bírságot fizethet a VW Amerikának

2017.01.11. 17:15

Egyre csak nő az összeg, amelyet a Volkswagen az Egyesült Államokban hagy – nyilván abban a reményben fizetnek egy szó nélkül, hogy a cég a jövőben már nem ütközik váratlan jogi akadályokba.

vwmoney

Jelenleg épp egy peren kívüli megegyezést igyekeznek tető alá hozni az amerikai hatóságokkal, amely minden későbbi büntetőjogi felelősség alól tisztázná a Volkswagent. Ebben a megegyezésben a VW bűnösnek vallaná magát, és fizetne egy több ezer kilométerről is szemmel látható összeget – a hírek szerint úgy 4,3 milliárd dollárt – így viszont életbe lépne az amerikai jogalkalmazásnak az az alapelve, hogy egy jogi személy kétszer nem ítélhető el ugyanazért.

Az ügy kellemetlen része az összeg: a Volkswagennek a közel félmillió dízelmotoros autó visszavásárlása már eleve belekerülhet 14,7 milliárd dollárjába – akadnak még költségek, amelyek nem feltétlen jelentkeznek, azaz lehet, hogy ennél valamivel olcsóbban megússzák, de nem sokkal – a büntetőbírsággal viszont 19 milliárd dollár fölé ugorhat az összköltség. Ez nagyjából annyi, amennyit a VW az egész dízelbotrány kezelésére eddig félretett, de eredetileg úgy számoltak a gyáriak, hogy ebbe az Észak-Amerikán kívül eladott autók visszahívása is beleférne. A félretett 18,2 milliárd euróból, azaz 19,2 milliárd dollárból azonban így szinte semmi sem marad.

A Volkswagen elemzők szerint azért megy bele az igen drága megegyezésbe, hogy még a Trump-adminisztráció felállása előtt biztosítsa magát, ugyanis tartanak az új elnök kiszámíthatatlanságától.