Letisztultabb lesz a Jaguar F-type

2017.01.11. 11:57

A kötelező félidős modellfrissítésről van szó, így nagy csodát nem várhatunk, de azért akad látható változás az F-Type-on. Készítettek hozzá egy erősebb hathengeres motort, és korszerűsítették a fedélzeti rendszereit is.

A legmarkánsabb eltérés a frissítés előtti és utáni F-Type között a lökhárító alsó részének kialakítása. A korábbi osztott oldalsó légbeömlő helyett egyetlen nagyobb nyílást alakítottak ki oldalanként, a hűtőrács alatti nyílás pedig lágyabb vonalvezetésű lett. Az összhatás simább, tisztább, elegánsabb, de talán egy picivel kevésbé agresszív. A fényszórókban is több lett a LED, bár ez csak közelről nézve tűnik fel. Hátul az oldalt kivezetett dupla kipufogóvégeket egyetlen, középső csőpárral helyettesítették, de ezen kívül nincs feltűnő változás.

A modellfrissítés alkalmából készítettek egy új modellváltozatot is, a 400 Sport Launch Edition-t, amelybe a háromliteres, kompresszoros V6-os 400 lóerős változata kerül. A húsz lóerő többlet a korábbi hathengeresekhez képest nem sok, a dolog inkább arról szól, hogy a szép kerek 400-as szám jobban mutat a névben. Ez a változat egyébként nyolcfokozatú Quickshift váltóval, mechanikus önzáró differenciálművel és igény szerint hátsó- vagy összkerék-hajtással érkezik.

Belül két újdonságot tartogat a megújult F-Type. Az egyik a GoPro integráció: a motorháztetőre erősített akciókamera képe a fedélzeti rendszeren keresztül is látható. Külön appot is írtak hozzá ReRun néven, amellyel okostelefonon is követhető a kamera képe. A másik fejlesztés az új ülések bevezetése. A magnéziumvázas ülések 8 kilogrammal könnyebbek, emellett vékonyabbak, így talán a helykínálatnak is használnak, de a Jaguar szerint ezzel együtt kedvezőbb kialakításúak, mint korábban.

Nem egyértelmű, hogy szükséges volt-e az F-Type átalakítása – ez a legtöbb hasonló frissítésnél kérdés – de annyi biztos, hogy nem is ártott, és egy ilyen sportkocsinál, amelyet nagyrészt a formája ad el, ez is fontos szempont. Az új változat forgalmazása az év első negyedében indul, az árakon érdemben nem változtat a Jaguar.