Már készül a Škoda Kodiaq RS

2017.01.13. 10:51

Bár manapság egyetlen Škodából készül sportos RS kivitel, ez a szám hamarosan kettőre nő. Az Octavia mellett a Kodiaq-ból is készítenek erős, sportosra hangolt kivitelt – úgy tűnik, ebből már megéri.

Ko 072

Régebben ugyan létezett Fabia RS is, de mostanában azt vallják a Škodánál, hogy a kisebb és olcsóbb típusokból nem igazán éri meg sportváltozatot kínálni. Ám a Kodiaq-kal ismét egy nagyobb típus érkezik, amelyből, úgy tűnik, megéri elkészíteni az RS kivitelt. A márka fejlesztési igazgatója, Christian Strube meg is erősítette egy, az Evo magazinnak adott interjú során, hogy már dolgoznak egy ilyen változaton, méghozzá egy igen erős dízelmotor felhasználásával.

A kétliteres négyhengeres dupla turbós TDI motor a Volkswagen egyes modelljeiből lehet ismerős: 240 lóerejével és 1750-es fordulatszámtól jelentkező 500 Nm-es nyomatékával arra is elég lehet, hogy a Kodiaq-ból az eddig gyártott leggyorsabb utcai Škoda legyen. A hasonló méretű és felépítésű Tiguant ugyanez a motor 6,5 másodperc alatt gyorsítja százra – valószínűleg Kodiaq RS-nek is hasonló gyorsulást kölcsönöz.

Strube azt is elárulta, hogy a Superb RS-en is dolgoztak korábban, de a fejlesztést felfüggesztették, mivel a fejlesztők nagy része jelenleg már a 2019-re várható konnektoros hibrid hajtásláncon, illetve a Škoda jövőbeli elektromos modelljein dolgozik.