A Porschénak nem kell a dízel

2017.07.19. 11:49

Néhány éven belül kidobhatja a dízelmotorokat kínálatából a Porsche. A márka vezérigazgatója ráadásul nem is kimondottan távlati tervekről beszélt: Oliver Blume szerint már a jelenlegi motorpaletta nyugdíjazásával megszabadulhatnak a dízelektől.

2013-Porsche-Cayenne-Diesel-engine1

Blume szerint elképzelhető, hogy 2020-tól már nem készülnek dízel Porschék, a német gyártó inkább a benzines, plug-in hibrid és tisztán elektromos hajtásláncok felé fordul. Ezek a megoldások határozhatják meg a következő 15 évüket. Igaz, a szakember azt még hozzátette: nem született még konkrét döntés az ügyben.

A dízel Porschék eltűnése jelen állás szerint nem lesz nagyon nagy érvágás. Eladott autóiknak mindössze 15 százaléka megy gázolajjal. Ezek közt a Cayenne-ből és Macanból találjuk a legtöbbet. A jövőt jelentő hibrid- és villanyhajtáson már dolgoznak egy ideje, a Panamera 4 E-Hybridet ki is próbáltuk, és a Mission E-t is reszelgetik.

Emlékeztetőként: a Porsche sem maradt ki a dízelbalhéból. Egy hónappal ezelőtt csalószoftver miatt vizsgálták a Cayenne-be épített V6 TDI-ket, de egyelőre nem tudni, találtak-e náluk szabálytalanságot.