Átlátszó tetőoszlopot szabadalmaztat a Toyota

2017.08.22. 06:03

Az egyre szélesebb és szélesebb tetőoszlopok egyre nagyobb és veszélyesebb holttereket hoznak létre az autó körül – ezt oldaná meg az a megoldás, amelyet most a Toyota igyekszik szabadalmaztatni az Egyesült Államokban.

trans pillar

Korábban a Jaguar már kísérletezett hasonlóval: ott külső kamerák képét vetítették a széles tetőoszlop belső felére, így szüntették meg a zavaró és veszélyes holtteret az autóban ülők látómezejében. Ez a megoldás is működik, de csak akkor, ha az autó elektromos rendszere épp üzemel. A Toyota ugyanezt azonban egy tükrökből álló rendszerrel oldaná meg, amely teljesen passzívan működik. Kérdéses persze, hogy ezzel a megoldással mennyire oldható meg, hogy a vakítóan erős fényt ne továbbítsa – ami egy kamerás rendszerél egész egyszerűen megoldható – de a Toyota egyelőre csak az ötletet védetné le, még az sem biztos, hogy később alkalmazzák majd.

Ez is egy olyan probléma, amellyel érdemes foglalkozni: az autók az utóbbi évek során, elsősorban a szigorúbb passzív biztonsági követelmények miatt egyre vaskosabb tetőoszlopokkal készültek, amelyek a látómező egyre nagyobb szegmenseit takarják ki, és bár ötletek láthatóan vannak, a megvalósításuk egyelőre várat magára.