Megszűnik a hátsókerék-hajtású Tesla Model S

2017.09.22. 11:43

Az utolsó kétkerék-hajtású, egymotoros Model S, a 75 jelzésű ezen a héten rendelhető meg utoljára. A továbbiakban a kétmotoros, összkerék-hajtású 75D lesz a típus legolcsóbb változata.

A kínálat ilyesfajta szűkítését már korábban bejelentette a Tesla, de csak most kerítettek rá sort. Az ok viszonylag kézenfekvő: eddig úgy igyekeztek alakítani a Model S választékot, hogy minél többet tudjanak belőle eladni – ezért létezett a 60, a 60D és a 75 kivitel – de a Model 3 érkezésével igyekeznek teret adni a belépőmodell drágább kiviteleinek is. A Model 3 ára ugyan 35 ezer dollártól indul, de nyilván kínálnak majd drágább változatokat az 50-60 ezer dolláros sávban, amelynek még a jelenleg épp 69 500 dollárért (átszámítva 17,97 millió forintért) kínált Model S 75 is útban lehet. Az új alapváltozat, a kétmotoros 75D kerek 5000 dollárral drágábban kapható.

Egyesek persze úgy vélik, nem csak erről van szó. Egyrészt aki nem rendelt korábban Model 3-ast, az évekig várhat, mire sorra kerülhet, és ha nem szeretne várni, a Model S a következő legelérhetőbb típus, amelyet megvehet. Egy ilyen vevőről így most nagyobb összeget gombolhatnak le. Másrészt a gyártás is egyszerűsödik azzal, ha csak egyféle hajtás-elrendezéssel készül az összes Model S.

A lényeg, hogy a nagyobbik Tesla holnaptól még elérhetetlenebb lesz, és amíg a durván négyszázezer rendelést nem teljesítik, ami másfél-két évig biztosan eltart, Model 3-ashoz jutni sem lesz könnyű.