Már itt is a Tesla kamion kihívója

2017.12.14. 14:19

Nem a Tesla az egyetlen, amely fantáziát látott az elektromos nyergesvontató ötletében. Ezúttal egy teljesen ismeretlen kaliforniai cég, a Thor Trucks mutatta be saját prototípusát, amely koncepciójában erősen emlékeztet a Tesla kamionjára, bár alaposabban megnézve a képeket olyan érzésünk van, mintha csupán egy meglevő vontatóra húztak volna furcsa burkolatot.

thor-et-one 700

A Thor ET-One tervezői szerint elboldogul az Egyesült Államokban maximum megengedett 80 000 fontos, vagyis 36 tonnás össztömeggel, és egy töltéssel 300 mérföld, vagyis durván 500 kilométer megtételére alkalmas, és nagyjából 30%-kal erősebb egy átlagos dízel-vontatónál. Egy ilyen vontató ára nagyjából 150 ezer dollár lesz, azaz egészen pontosan ugyanazt ígérik, mint a Tesla a Semi olcsóbb és kisebb hatótávú változatával.

Egyelőre egyetlen, külső képet mutattak az ET-One-ról. Ezen lényegében csak az áramvonalas – vagy annak szánt – burkolat látszik, az ajtók és a fülke hátsó része azonban azt sugallja, hogy valamiféle nagy szériában készülő fülkére építkeztek. Ám az a gyanúnk, ahhoz, hogy ez a vontató tényleg versenyezhessen a Tesla Semivel, érdemes lenne még dolgozni rajta. A formán is, amelyre leginkább a furcsa jelző illik, és a részletmegoldásokon is, amelyektől a prototípus elég szedett-vedett benyomást kelt.

Azt ígérik, a Thor Trucks kamionját 2019-től kezdik el szállítani, bár nagy kérdés, hogy ez összejön-e a ma még alig létező cégnek.