Gyorshajtott a Lotus-vezér, kifogása parádés

2018.01.25. 14:00

Nem túl meglepő, ha egy sportkocsigyár vezetője szereti a gyors autókat. Esetleg szeret gyorsan menni is. A Lotus vezérigazgatója, Jean-Marc Gales is így van ezzel, ráadásul közúton sem riad vissza a sebességhatárok áthágásától. Legutóbb a norwich-i központjuk közelében csípték meg, amikor egy 70 mérföld per órás (113 km/h) szakaszon 102 mérföldes óránkénti sebességgel (164 km/h) száguldott.

maxresdefault

Ez önmagában is jelentős sebességtúllépésnek számít, amiért a The Telegraph szerint hat büntetőpont vagy 7-56 napos eltiltás jár. Csakhogy Gales-nek nem ez volt az első kihágása: korábban már nyolc pontot összeszedett, ötöt éppen ugyanezen a szakaszon elkövetett gyorshajtásért. Ha most ezt további hattal megtoldották volna, eléri a jogosítvány hat hónapra szóló bevonásának határát (ami ott 12 pont).

Ügyvédjével aztán kigondoltak egy nagyon aranyos kis érvelést: azért ment gyorsan, mert neki muszáj rendesen kipróbálnia a vállalat termékeit. Fontos, hogy személyesen is tesztelje a Lotus sportkocsikat. Bár a mérnökök nagyon alapos munkát végeznek, és rengeteg próbának vetik alá az autókat, a főnöknek mégis csak tudnia kell, mit árulnak.

Azért ez így nem tűnik nagyon erős érvnek, hiszen ilyen célra ott a versenypálya vagy a tesztpálya. Gales nem is úszta meg büntetés nélkül, de még így is a jobbik forgatókönyv élesedett. Nem kapott ugyanis további büntetőpontokat, helyette kialkudtak egy harmincnapos eltiltást. Ez nyilván szerencsésebb, mintha rögtön hat hónapra ugrott volna a jogsi. Emellett 666 fontos bírságot és 166 fontnyi egyéb költséget kell kicsengetnie. Összesen mintegy háromszázezer forintnyi pénze bánja a gyorshajtást.