800 lóerő és 2,8-as nulla-száz – ezt tudja a McLaren Senna

2018.02.08. 16:17

A McLaren tavaly év végén  mutatta meg  legújabb szupersportkocsiját, a Forma-1-es legenda nevét viselő Sennát. Néhány műszaki adatot már akkor is közzé tettek, most azonban minden lényeges részlet kiderült.

 

Az már eddig is biztosnak tűnt, hogy a formatervezésnél nem az esztétikai szempontok voltak a legfontosabbak – bár nyilván sokan gyönyörűnek látják a McLaren Sennát –, hanem az aerodinamikai hatékonyság. A gyári adatok szerint ennek eredményeként 250 km/h-nál már nyolcszáz kilogrammnyi leszorítóerőt termel az autó.

Az ikerturbós, négyliteres V8-as kereken 800 lóerőt tud, csúcsnyomatéka pedig 800 newtonméter. A teljesítmény egy hétsebességes, duplakuplungos automata váltón keresztül jut a hátsó tengelyre. A mindössze 1198 kilogrammos száraz tömegű sportautónak csupán 2,8 másodpercre van szüksége a nulla-százas gyorsuláshoz, kétszázon 6,8 alatt van. A negyed mérföldet 9,9 alatt futja. Végsebessége 340 km/h.

A McLaren ennél a típusnál vezeti be a RaceActive Chassis Control II névre keresztelt rendszerét. Ennek részeként az autó szenzorok segítségével két milliszekundum alatt képes állítani a csillapítást. A Pirelli P Zero Trofeo R gumik speciális változata pedig kimondottan a Sennához készült, a lehető legjobb tapadást hivatott biztosítani minden körülmény mellett. Versenypályán állítólag a P1 GTR-nél is gyorsabb lehet a legújabb McLaren.

A Sennából összesen csupán ötszáz darab készül, a nagyközönség előtt a Genfi Autószalonon mutatják meg először. Ott viszont már egészen biztosan csak nyálcsorgatásra lesz lehetőség, mert a 270 millió forintnak megfelelő ár ellenére is megvan már minden egyes példány gazdája.