Hibrid lehet a következő Focus RS

2018.03.03. 14:28

A Ford már az utolsó simításokat végzi az új Focuson, amelyet tavaly ősszel minimális álcázással láthattunk a kémfotókon , nemrég pedig teljesen leplezetlenül kapták lencsevégre Portugáliában. Az autót a Genfi Autószalonon még nem állítják ki, az európai premiert a pletykák szerint áprilisban tartják. Néhány érdekes információ azonban már kiszivárgott róla.

 

A holland AutoInternationaal szerint a Ford kompaktja öt centivel lesz hosszabb elődjénél, a hátsó utasoknak több lábtér jut. A tömegen mintegy ötven kilogrammot faragtak – ez egy átlagos érték, nyilván kiviteltől függően változó súlyokkal számolhatunk. Odabent állítólag nagyobb hangsúlyt kapnak majd az érintőképernyők a fizikai gombok rovására.

Ami viszont az eddig kiszivárgott információk közül a legérdekesebbnek tűnik, a Focus RS-hez köthető: a Ford 48 voltos elektromos rendszerrel ellátott mild-hibridet farag a legsportosabb változatból. Ez 405 lóerő körüli teljesítményt és 600 newtonméteres csúcsnyomatékot tudhat, a 2,3-as Ecoboost turbómotorhoz hatfokozatú kézi váltót vagy új fejlesztésű duplakuplungos automatát választhatunk. A holland lap értesülései szerint a Focus RS négy másodperc alatt gyorsul majd nulláról százra, vagyis valamivel fürgébb lehet mint a Mercedes A45 AMG vagy éppen az Audi RS3 Sportback.

Ha valaki nem a legdurvább Focusban gondolkodik, hanem inkább valamilyen lakossági változatot szeretne, egyliteres és másfeles Ecoboost turbómotor közül választhat a bevezetéskor, később kétliteres Ecoblue dízellel bővül a kínálat. Váltóból a hatos kézi lesz az alap, de a dízelhez nyolcsebességes automatára is számíthatunk.

A Ford Focus bemutatóját tehát áprilisra tervezik, a sportosabb ST-re valamivel többet kell várni, azt az őszi Párizsi Autószalonon leplezhetik le. A legmorcosabb Focus, az RS még később érkezik, várhatóan a 2020-as modellévre készül el.