Már az idén bemutatják az új családi Škodát?

2018.10.09. 12:19

A Párizsban bemutatott Vision RS tanulmányautóról nem titkolták egy percig sem, hogy egy későbbi népautó előfutárának szánják. Azt azonban nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan eljön az újdonság. Pedig az Autocar információi szerint még az idén bemutatkozik, és a jövő év első felében a forgalmazása is megindul.

newrapid

Az újdonságról a Škoda marketing-igazgatóját, Alain Faveyt faggatták, aki megerősítette, amit már korábban is hallani lehetett: az újdonság a Rapid család helyére érkezik, és a VW Polo számára fejlesztett MQB A0 platformra épül, de nem lesz belőle lépcsős hátú négyajtós változat, csak csapott hátú ötajtós, és méretben közelebb áll majd a Golfhoz, mint a jelenlegi Rapid Spaceback-hez. Az igazgató szerint a Rapid nevet sem használják tovább, helyette valami újat találnak ki.

Az újdonságról most egy vázlatot is mutattak, amelyen az arányok már most szépen látszanak: az Octaviával szemben, amely lassan kinövi a kompakt kategóriát, ez az autó hosszában meg sem közelíti a 4,5 métert, hosszában nagyjából egy VW Golfnak felel meg. Az ugyan nem látszik a képen, de a többi MQB A0 alapú autót – a Seat Ibizát, VW Polót és Audi A1-est – ismerve valószínű, hogy széltében is sokkal tágasabb lesz a típus, mint a jelenlegi, még az előző VW Polo alapokra épített Rapid Spaceback.

A Rapidról ugyan most sikertelen kísérletként beszélnek a Škoda vezetői, de a kéttagú modellcsalád mégis a márka második legsikeresebbje az Octavia után. Tavaly 211 ezret adtak el belőle, igaz, ennek alig a harmadát, 66 ezret Európában, a többi Kínában, Oroszországban, Indiában és más, kisebb piacokon talált gazdára. Favey szerint azonban arra számítanak, hogy az új ötajtósból ennek a mennyiségnek akár a duplája is elfogyhat.