Az ötezer lóerős sportkocsi működik

2018.11.05. 15:54

A Supercar Blondie fura ausztrál lány, aki Dubajban lakik, és talán arról a legismertebb, hogy szupersportkocsikról készít videókat. Talán ezért lehet, hogy ő az első, aki kipróbálhatta a 16 hengeres szörnyeteg első működő példányát a gyáriakon kívül.

Bár az első képeket a Develről már öt éve láttuk, a fejlesztés érthető módon lassan zajlik. Olyan autót kell ugyanis előállítani, ami eddig ismeretlen sebességtartományban is stabilan viselkedik: elvben az 5000 lóerős csúcsváltozat 500 km/h feletti sebességgel is képes lesz haladni – ezért is kérhetik el a kétmillió dolláros vételárat a Texasban épülő típus egy-egy példányáért. Most azonban még csak egy félkész autót mutattak mozgás közben, igaz, arról egyértelműen kiderült, hogy kézzel fogható, és működőképes. Gyorsan ugyan nem mentek vele, de saját erejéből közlekedik, és olyan hangja van, mint semmi másnak. Nem is csoda: a 12,3 literes motor lényegében két összeházasított amerikai V8-as, amiből négy nagy turbóval hozzák ki a lehetséges legnagyobb teljesítményt.

Azon kívül, hogy a Devel Sixteen legalább ugyanolyan jól néz ki kívülről, mint amilyen gagyi hatású belül – bár a belső tér átmeneti megoldás – a videóból az is kiderül, hogy már 2019-ben el szeretnék kezdeni a gyártást, méghozzá a legdrágább változattal. Később jön két visszafogottabb, és persze olcsóbb változat is, egy 2000 lóerős V8-as, illetve egy 3000 lóerős V16-os.

A mutatvány elsősorban persze arra volt alkalmas, hogy jelezze, a Devel még nem húzta le a rolót, azaz érdemes gyűjtögetni a malacperselybe, hátha jut egy az évi hét példányból.