Megvan, mi lesz a legerősebb villany-Porsche neve

2018.12.30. 10:13

Jövőre jön a Porsche régóta várt első villanyautója, a Taycan. Sokat még nem tudunk róla, de az árát és a típusváltozatok neveit egy Twitter-bejegyzésnek hála már igen. 

por.png

Szóval hiába a villanyhajtás, a Porsche a Taycannál is megtartja a bevett elnevezést a szintlépcsőknél. Így kerülhet a piacra a márka első villanyautójának csúcsváltozata Turbo néven, míg a középszint itt is az S-jelzést kapja majd. Az árak meg ugye a tweet szerint 24 millió forint körül indulnak, de a csúcs Turbo már 35 millió fölé nyúlik. Azaz lényegesen olcsóbb lesz, mint a Tesla szintén hamarosan érkező csúcsvillanyautója, a Roadster, ami 200 ezer dollárról (54 millió forint) indul majd.

taycan xray

Hogy mivel tud majd többet a csúcsváltozat, mint az alap, egyelőre rejtély. Utóbbiról is annyit tudni még, hogy a villanymotorjai összteljesítménye 600 lóerő felett lesz, amivel 3,5 másodperc alatt gyorsul majd nulláról 100 km/h-ra. Az ígért hatótáv minimum 500 km körül lesz. Ezek így nem kimagaslóak a mai mezőnyben, viszont ez lesz az első szériaautó, ami 800 voltos rendszerből is képes lesz áramot felvenni. Töltési időben így mindenkit megver majd, más kérdés, hogy mennyi ehhez való gyorstöltő lesz Európa útjai a jövő évi bevezetéskor.