Az óceán másik oldalán a Mazda épp megdöntött egy 26 éves pályacsúcsot

2019.01.27. 09:19

Német csapat japán autója kellett hozzá, hogy egy brit versenyző megdöntse az amerikai autósport egyik legfontosabb helyszínén az 1993 óta fennálló pályacsúcsot. Röviden: új királya van a Daytona Speedway-nek.

gz

Lehet, hogy nem látszik el idáig, de Amerikában az oválpályákon túl is van ám autósport. Ott van például a Daytona Speedway, ami ugyan egyrészt egy oválpálya, amin a Nascar legrangosabb versenyét rendezik minden évben, de ugyanitt, a döntött kanyarok ölelésében van kanyargós vonalvezetés is. Ezen rendezik minden januárban a kontinens legnevesebb 24 órás versenyét (a tavalyin ott voltunk és imádtuk), aminek időmérő edzésén megdőlt most egy 26 éves pályacsúcs. Ezzel a körrel itt:

A versenyző a kormány mögött Európában se ismeretlen. Az az Oliver Jarvis az, aki a mi legnagyobb 24 órásunkon, Le Mans-ban négyszer állt dobogón, autója pedig a Mazda RT24-P, egy LMP2-szerű célgép, amit egy 600 lóerős, kétliteres, turbós négyhengeres benzinmotor hajt (érdekes, de ugyanebben a kategóriában a tavaly győztes Cadillac egy 5,5 literes V8 szívóval megy). Jarvis időmérő edzésen futott új csúcsa 1:33,685 lett, ez szűk két tizeddel jobb PJ Jones 1993-ban, egy AAR Eagle Mk III GTP-vel futott 1:33,875-ös idejénél. A Mazda azt mondja, mentek ők ennél még bő két tizeddel is gyorsabbat egy korábbi teszten, de mivel az csak egy teszt volt, azt a kört nem hitelesítették.