Elvileg van már Tesla 150 km-es hatótávval

2019.05.02. 13:53

A Tesla alapmodelljei is viszonylag jól használhatónak tűnnek, a gyári adatok szerint a Standard változat is elmegy egy töltéssel 354 kilométert, ráadásul a viszonylag szigorú EPA szabvány szerint mérve. Ezért igazán meglepő, hogy most megjelent egy 150 km-es hatótávú változat, bár ez csak Kanadában lesz kapható, és minden jel arra mutat, hogy egyetlen példányt sem terveznek eladni belőle.

model3 base.png

A lényeg az, hogy a kanadai szabályozás szerint villanyautó-vásárláshoz 5000 dollár állami támogatás jár, de csak 45 ezer dolláros alapárig, és az autó ára extrákkal sem haladhatja meg az 55 ezer dollárt. A kanadai dollárban viszont az Egyesült Államokban kínált, alapkivitelű Model 3 Standard Range ára is 47 ezer dollár lenne, magyarul nem férne bele a kedvezményes autók körébe. Ezért az árlistán megjelent egy 44 999 dolláros alapmodell, a vicces 150 km-es hatótávval, amit csak a Tesla Store-okban lehet rendelni, telefonon vagy személyesen. Elvileg ennek a jobban felszerelt változata a Model 3 Standard Range Plus, a 386 km-es hatótávú kivitel, 53 700 kanadai dollárért, amit viszont interneten is lehet rendelni.

Az az érzésünk, hogy mindenkit ez utóbbira igyekeznek majd rábeszélni, hiszen ez az, amit az Egyesült Államokban is kínálnak: ott, ezzel a hatótávval 37 ezer USA dollár az ára, míg a 150 km-es változatról most hallunk először, és csodálkoznánk, ha egyet is le kellene gyártani belőle. Persze nem lehetetlen: nem titok, hogy a Tesla több modelljénél is szoftveresen korlátozza a hatótávot, és ezzel a trükkel nyilván akármilyen mértékben csökkenthető a felhasználható töltés mennyisége.