Vázlatokon a Kia következő világautója

2019.05.15. 06:10

Eddig japán mintára a fontosabb piacokra külön tervezett autókat a Kia, de úgy néz ki, változtatnak a stratégián, legalább az igazán népszerű kategóriákban. A vázlaton látható szabadidőautót legalábbis globális modellnek hirdetik, és ha minden igaz, Indiában gyártják majd.

A Tusker néven emlegetett típus az előzetes vázlatok alapján a korábbi SP tanulmány szériaváltozata lesz, amellyel a legdivatosabb kategóriában, a kompakt SUV-k között igyekszik nagyobb lábnyomot taposni magának a Kia. Úgy néz ki, a jellegzetes, kétrészes fényszórókat a sorozatgyártmányon is megtartják, bár egyszerűsítettek valamelyest a felső LED-sor kialakításán.

A formaterv egyébként tipikus koreai módra csupa divatos elemből áll, miközben szemből és hátulról nem mutat igazán jellegzetes vonásokat, és ha maradnak az SP tanulmány profiljánál, oldalról sem lesz igazán könnyű azonosítani. Ugyanakkor nyilván nem is kellemetlen jelenség, azaz aki nem nézegetni, hanem használni vesz autót, annak bőven megfelel majd.

A menetrend egyelőre nem nyilvános, de úgy tudjuk, Dél-Koreában már az év második felében bemutatkozik a típus, és csodálkoznánk rajta, ha legkésőbb az ősz folyamán nem láthatnánk Európában, az Egyesült Államokban és Kínában egy-egy nagyobb autószalonon.