Együtt épít villanyautót a Toyota és a Subaru

2019.06.06. 14:34

Közepes és nagy méretű személyautók, illetve kompakt szabadidő-autók alapjait fejleszti közösen a két gyártó, jelentősen csökkentve így egymás számára a fejlesztés költségeit.

toyota ev alapok

A Toyota eddig ugyan elsősorban a hibrid, és üzemanyagcellás modellek fejlesztésére és gyártására koncentrált, de úgy tűnik, mostanra számukra is egyértelmű lett, hogy a tisztán elektromos járművek fejlesztése nem úszható meg. Ehhez nyerték meg partnernek a Subarut, amely félig-meddig házon belüli megállapodás, hisz a kisebb japán gyártóban a Toyotának 16%-os részesedése van, azaz a Toyota a legnagyobb Subaru részvényes.

Részletekről nyilván korai még beszélni, de a bejelentés annyit azért tartalmaz, hogy a közös munkában fel kívánják használni a Subaru összkerék-hajtással szerzett tapasztalatait, és a Toyota hibrid modellek gyártásánál felhalmozott, elektromos rendszerekkel kapcsolatos ismereteit is.

Az összefogás ezzel együtt nyilván fontossabb a Subaru számára, amelynek valószínűleg nem lenne megfelelő anyagi háttere az elektromos autó-alapok kifejlesztésére a Toyota nélkül. Ez pedig akkor válhat igazán nagy problémává, ha a villanyautók iránti kereslet jelentősen növekedni kezd.

Jelenleg a korlátozott kínálat és infrastruktúra, illetve a magas árak miatt még kevés villanyautó működik világszerte: egyelőre 0,1-1% az arányuk a nagyobb autópiacokon. Ám 10-15 éven belülre jósolják a piac teljes átalakulását, és a villanyautók robbanásszerű elterjedését, ami a Subaruhoz hasonló kis gyártóknak okozza a legnagyobb fejfájást, hiszen a fejlesztéshez szükséges tőke híján az átállás után már nem maradhatnának versenyképesek.