Autóból autóba töltést ígér a Rivian

2019.06.10. 10:26

Szériaautó ugyan még mindig nincs, újabb ígéret viszont van a Riviantól. A villanyautós reménységek közé tavaly berobbant amerikai márkánál most épp azzal győzködik a lehetséges ügyfeleket, hogy tudják majd tölteni egymás autóját egymás autójáról. 

105869353-15561198162992018 11 r1t 15

Utoljára akkor írtunk a Rivianról, amikor kiderült, hogy a Ford is beszáll a cégbe nem kevés pénzzel. Egy ideje már azt is tudjuk róluk, hogy a tavaly Los Angeles-ben bemutatott két modelljük hajtását F-150-esek alá építve tesztelik Amerika útjain, csak a szériamodell gyártása van még mindig odébb: leghamarabb már csak jövőre kezdik. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a kínosan hosszú felvezetés alatt időnként elejtenek egy-egy érdekes részletet, amivel fenn lehet tartani az érdeklődést. Most épp a vehicle-to-vehicle-ről, azaz az egyik autóból a másik autóba való töltésről beszélt a cégvezér. 

A. Rivian R1S Front.0

RJ Scaringe vezérigazgató egy interjúban beszélt arról, hogy dolgoznak a megoldáson. Bár egy jól kiépített töltőhálózat és normális hatótávú villanyautók mellett nem tűnik nagy veszélynek a lemerülés, a Rivian azért érzi fontosnak, hogy az autói kisegíthessék egymást, mert az ő arculatuk a kalandautózásra épül. A platós RT1-esük és az R1S SUV-jük alapja is egy saját fejlesztésű gördeszka-alváz, amivel állítólag bátran lehet majd terepezni, mély, vadkempinges túrákat tenni a városoktól, töltőktől távol. Ilyen helyzetekben viszont kulcskérdés lesz az akkumulátor töltése.

2019 05 Rivian-CampKitchen-006

Ennek a kisegítős megoldásnak persze akkor van igazán értelme, ha az egyik fél sokkal jobban áll töltéssel mint a másik. Bár a Rivian autói alapból rendelhetőek brutálisan nagy, 180 kWh-s akkumulátorcsomaggal is, amivel állítólag 640 kilométer körüli hatótávot tud, régóta szó van egy pluszban rendelhető, kiegészítő akkumulátorról is, amit - mint egy plusz benzineskannát - vihetne magával az autó, ha épp arra van szükség. Ez a cég kommunikációja szerint megintcsak nagy vadkempingezéseknél jöhet jól, hiszen nem csak az autó akksiját lehetne tölteni róla, de kábé mindent használni a hűtőtől a tévéig. Plusz a saját akksi mellett ugye erről is lehetne tölteni a márkatársakat, ha arra van szükség.