VW: közel a megállapodás a Forddal

2019.06.15. 07:49

Ahogy telnek a hónapok, egyre több részlet derül ki a Volkswagen-Ford együttműködésből. Már tudjuk, hogy a következő Transportert a Ford Transit alapjaira készítik majd, sőt az is kiderült, hogy a pickupok fejlesztését is megosztják. Most két újabb nagy területen közelednek a végleges megállapodáshoz a felek.

ford-vw

Herbert Diess VW-vezér a vállalat legmagasabb szintű vezetői előtt beszélt arról, hogy a Forddal folytatott tárgyalások jól haladnak és új területeken közelednek a megállapodás felé. A két vállalat a jövőben elektromos autókat és önvezető technológiákat fejleszt majd közösen, ha tényleg egymás tenyerébe csapnak.

Az együttműködés főleg a Volkswagen számára fontos, hiszen a kínai piac (ahol a német konszern különösen erős) egyre kevésbé jó üzlet többek között az új károsanyagkibocsátási törvények miatt. Ezzel szemben amerikában sosem érték el az átütő sikert, ahol viszont a Fordnak még manapság is egész jól megy a szekér.

Az önvezető autók fejlesztésében való együttműködés azt is eredményezi, hogy a Volkswagen kiszáll az Aurorával 2018-ban kötött egyezségéből, és a jövőben a Forddal közösen inkább egy másik amerikai cégbe, az Argo AI-ba fektetnek be. Az biztos, hogy a két vállalatnak komoly erőforrásokat kell mozgósítania, ha tartani akarják a VW-konszern 2018-ban belengetett tervét, miszerint 2025-re a világ elsőszámú önvezető autógyártójává akarnak válni.

A tárgyalásokról a Ford is pozitívan nyilatkozott, de további részleteket csak a nyár folyamán tudhatunk meg az üzletről, amikor vélhetően újabb információkat hoznak majd nyilvánosságra.