Milliós kártérítés jár Skoda- és Volkswagen-tulajdonosoknak egy cseh bíróság szerint

2019.06.19. 21:59

Kártérítést kellene kapniuk a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint - írta a Reuters hírügynökség a cseh www.seznamzpravy.cz hírportál cikkét idézve szerdán.

rh

Egy prágai kerületi bíróság a Seznam beszámolója alapján helyt adott egy gyűjtőperben a Volkswagen-konszern ellen kártérítés miatt indított keresetnek. A döntés értelmében a gyűjtőperben képviselt 2435 csehországi autótulajdonost 533 millió korona (6,4 milliárd forint) kártérítés illeti meg (autósonként átlag 2,6 millió forint). A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

"Áttörést sikerült elérnünk Európában a dízelbotrány jogi következményeinek kezelésében" - idézi a Seznam hírportál a felpereseket képviselő ügyvéd, Frantisek Honsa szavait. "Ugyanazt az eredményt értük el, mint amit az Egyesült Államokban is." A hírportál beszámolóját a Reuters hírügynökség megkeresésére nem kommentálta sem a Skoda Auto, a Volkswagen-konszern cseh leányvállalata, sem a VW márka, sem a prágai kerületi bíróság szóvivője. A felperesek ügyvédjét pedig a hírügynökségnek nem sikerült elérnie.

Ezek után érdekes lesz látni, mi lesz a más európai országokban indított gyűjtőperekből. Németországban közel négyszázezren csatlakoztak egy hasonló perhez, de Ausztriában is hasonló mértékű csoportos perről lehetett hallani tavaly.