Mazda alapokra épülhetnek a jövő Lexusai

2019.06.21. 12:21

A Toyota látványosan igyekszik lefaragni saját fejlesztési költségeit, és ennek érdekében már több modelljüket építették idegen alapokra. Japán lapértesülések szerint most több Lexus modell is hasonlóképp újulhat meg, a Mazda még fejlesztés alatt álló luxusautó-platformjának felhasználásával.

A két aktuális Toyota sportkocsi a legismertebb példa rá, hogy a cég néha más gyártóktól kölcsönöz műszaki megoldásokat, ha azzal anyagilag jobban jár. A GT86-ost a Subaru hosszmotoros padlólemezére építették, a Supra pedig a BMW Z4 alapjaira készült. Mindkét esetben a formaterv az egyetlen, ami Toyota termék, minden más a partnertől érkezik.

Állítólag hasonló módon vennék át azt a Mazda padlólemezt, amelyet a kisebb japán gyártó épp csak elkezdett fejleszteni. Ez hosszmotoros, hátsókerék-hajtású autók alapjának lesz alkalmas, és a ma is ismert négyhengeresek mellett soros hathengeres motort is fogadhat. Állítólag már a Mazda soros hathengeres Skyactiv-X motorját is fejlesztik, amely a leghatékonyabb belsőégésű benzinmotor lehet a maga kategóriájában.

A japán Best Car magazin értesülései szerint elsőként a belpiacos Toyota Mark X utódja épülhet a Mazda alapjaira, míg nem sokkal később egy új Lexus kupé is bemutatkozhat ugyanezen a platformon, amely méretben az RC és az LC közé illeszkedhet. Később, a 2020-as évek közepén aztán az IS és az RC utódai is Mazda alapokra kerülhetnek.

Mindez nagyrészt még a jövő zenéje, de jól mutatja, hogy a Toyota hogyan tervezi alkalmazni az utóbbi években, nagyrészt kisebb japán gyártókból szervezett cégszövetségét - amelynek jelenleg a Suzuki, a Mazda és a Subru is tagja - arra, hogy csökkentse saját fejlesztési költségeit. Cserébe a kisebb cégek olyan elektromos és hibrid technológiához jutnak, aminek a kifejlesztésére önmagukban aligha lettek volna képesek.