Olcsóbb lehet a Leafnél a VW villanyos népautója

2019.09.01. 10:49

A népautós jelző ettől még mindig hatásvadász, de a tízmillió forint környéki villanyautóknak nagy pofon lesz az ID3 érkezése. A VW elárulta az árát: tényleg sikerült nekik a mezőny alá lőni. Saját maguk alá is.

Volkswagen-ID.3

Amikor a VW kibökte, hogy 13 millió forintnyi euróért jön népautónak beharangozott villanyautója, körberöhögte a szakma. Mondogatták már akkor, hogy ez csak az első széria ára, és hogy tényleg lesz ID3-as 30 ezer euró alatt, de a relatív olcsó villanyautó ígérete kábé az első e-Golffal egyidős, és hát az sem lett olcsó azóta se. Az ID3 belépőszintje viszont rögtön jelentősen olcsóbb lesz annál. Pedig ez már egy nulláról elektromosnak épített kisautó MEB-platformmal, ami a németek szerint azzal a nem mellékes haszonnal jár, hogy miközben méretre akkora, mint a Golf, hely viszont annyi lesz benne, mint egy Passatban. 

Szóval az árak. A belépőszintű ID3-é lett ismert, ezt a 45 kWh-s akkuval pakolt, 330 kilométeres hatótávú változatot bruttó 30 ezer euró alatt dobják piacra Németországban (támogatások nélkül). Hogy mennyivel alatta, azt még nem mondták el, de várhatóan éppen csak, azaz forintban (330 forintos eurónál) számolva tízmillió alatt lesz majd. A másfél milliós állami támogatással még a 27 százalékos magyar áfa mellett is kilenc millió forint lehet majd az ára. A 36 ezer eurós, sokkal kisebb hatótávú e-Golfot ezzel minden szempontból magasan veri, de várhatóan még a villanyosok közt népautónak számító Nissan Leafnél is olcsóbb lesz. Egy 40 kWh-s alap Leaf ára a támogatás után ma 9,2 millió az importőrnél.

vw-id-3-electric-hatch-will-have-a-pretty-stout-battery-warranty

A VW jövőre kezdi forgalmazni az ID3-at, de a két héten belül zajló Frankfurti Autószalonon már mindent elárul róla, az 58 és 77 kWh-s akkuval pakolt változatok végső árát is. Utóbbi amúgy 550 kilométeres hatótávot tud majd. Az akkumulátorokra 8 év vagy 160 ezer kilométer kapacitásvesztés elleni garanciát vállalnak. A gyártás a 1st széria 30 ezer példányával indul majd, ez a közepes hatótávú ID3-asokból álló, speciális kiadás kezd a gyártósoron, után kezdik teljesíteni a végső bemutató után beesett rendeléseket.