2020.01.31. 16:08

A Volkswagen csoport még 2016-ban vásárolta meg a Navistar International hatodrészét, de most a maradékra is szemet vetettek. Ezzel a Volkswagenen belül időközben külön cégbe szervezett teherautó-gyártó részleg, a Traton is a Mercedeshez és a Volvo Truckhoz hasonló globális szereplővé nőhetne.

navistar truck

Az MAN és a Scania révén a Tranon Európában és Latin-Amerikában eddig is erős szereplője volt a közepes és nagy haszonjárművek piacának, de Észak-Amerikában a konkurenciához képest eddig alig voltak jelen. A Mercedes a Freightleiner, a Paccar csoport a Peterbilt és a Kenworth, a Volvo Trucks és a Mack márkákkal van jelen az észak-amerikai piacon, és a Navistar International révén a Traton is kapna egy tisztességes szeletet a tortából.

A Navistar igazgatótanácsa egyelőre mérlegeli az ajánlatot. A Traton részvényenként 35 dollárt kínált, míg a tőzsdén, épp az ajánlat hírére vagy 50%-ot ugrott a papír árfolyama, és most 36 dollár felett jár. Elemzők szerint komoly alku következhet: a Navistar részvényesek 3 milliárd dollár fölé is srófolhatják az árat.

A Traton jelentősen növelhetné a termelését a Navistar felvásárlásával, de a két cég még együtt sem teszi ki a piacvezető, a Daimler termelését. A Traton utolsó éves gyártása 242 ezer teherautó volt, a Navistar-é pedig 106 ezer, míg a Daimler teherautó-üzletága utolsó teljes üzleti évében összesen 548 ezer járművet értékesített.