Tízezer elektromos furgont rendelt be a UPS

2020.02.02. 16:14

Bejött a tesztflotta a UPS-nek, a 2018-as 35 darab után most tízezer furgont rendelt be az amerikai postacég a brit Arrivaltól.

rtbzr

Két hete írtunk utoljára a 2015-ben alapított Arrivalról, miután kiderült, hogy a Hyundai 100 millió eurót fektet a brit kisvállalkozásba. A koreaiak meglátták a fantáziát az Arrival gördeszka-platformjában és a terveik szerint idővel együtt fejlesztenének kis és közepes méretű teherautókat a platformra. Ettől az üzlettől független a nemzetközi piacra szolgáltató amerikai postavállalat, a UPS most bejelentett giga megrendelése.

A különféle postavállalatoknál épp nagy divatja van az elektromosításnak. Leginkább a német és a brit állami és magán postacégeknél látni nagy villanyosítási lázat (páran hidrogénhajtással is próbálkoznak), de a United Parcel Service-nek sem ezek lesznek az első nulla helyi emissziós autói az USA-ban. A cég Generation 2 név alatt futó dobozosakat rendelt az Arrivaltól, amik látszólag nem különböznek azoktól a furgonoktól, amikkel a britek ismertek lettek az elmúlt években. 240 kilométeres hatótávról hallani, a UPS pedig úgy számol, ezekkel a működési költség kábé a fele lesz annak, amit egy azonos kategóriájú furgonra most elköltenek.

A tízezer Arrival 339 millió fontjába (131 milliárd forint) kerül a UPS-nek, és ezek 2020 és 2024 kerülnek be a cég észak-amerikai és európai flottájába. Azaz négy év alatt kell az öt éve létező gyártónak legyártania tízezer autót, plusz az egyéb megrendelések. Az amerikaiak bíznak a londoni vállalatban, még egy opciós szerződést is kötöttek, ami alapján könnyen lehet, hogy a következő öv évben még tízezer megrendelést leadnak majd az Arrivalnak a furgonra.