Évszázados rekord, ami most a hazai benzinárral történik

2020.04.05. 17:50

Messze a márciusban látott benzinár-zuhanás volt a legnagyobb, amit a hazai kutak megéltek egy naptári hónapban ebben az évszázadban, azaz 2000 januárja óta. A Porfolio.hu nézte át az elmúlt húsz év adatait, amikből kijött, hogy ez a 85 forintos milyen kimagasló csökkenésnek számít egyetlen hónap alatt.

SAM 2631

A kőolaj világpiaci árának elsődleges (világjárvány) és másodlagos (túlkínálat) okairól már írtunk egy hosszú cikket, de még mindig nehezen emészthető, ami mostanában az olaj világpiacával történik. Hogy mást ne mondjunk: a napokban még negatív áron értékesített kőolajat is látott a világ. Ennek az általános lejtmenetnek az eredménye látható a hazai kutakon is, ahol a nagyon gyenge forint ellenére is mélyen vannak az árak főleg a benziné, aminek literjét péntek óta 290 forintos átlagáron lehet megkapni az ország kútjain, míg a gázolaj egyelőre tartja magát 335 forintnál. Nem is ez a 290 forintos benzinár önmagában a nagy szó - bár a 2008-as válság idején volt utoljára olcsóbb ennél egy liter benzin - hanem a márciusban látott zuhanás, a hónap első és utolsó napja között ugyanis 85 forintot esett a 95-ös ára a kutakon.

A Portfolio gyűjtése szerint ez a 85 forintos esés magasan rekord. Az évszázad második legesősebb hónapja ugyanis 2008 novembere volt 38 forinttal, míg a harmadik a listán 2014 decembere 37 forinttal. Előbbit a világválság, utóbbit az OPEC kavarása okozta.

Ha nem is ekkora fölénnyel, de a gázolaj is rekord mértékben esett márciusban. Ez az 58 forintos zuhanás a 2008 decemberi 35 forintot és a 2014 decemberi 32 forintot előzi az első háromban. A bővebb listákért és szép grafikonokért erre tessék.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.