Egy jellegzetes nézői kelléket vesz el szurkolóitól a NASCAR

2020.06.14. 07:49

Amerikában a napokban minden a George Floyd halálát követő tüntetéssorozatról és a faji egyenjogúságról szól. Amelyik sportszervezet csak tud, igyekszik hangosan megnyilvánulni az ügyben. Az USA legnépszerűbb autósport-sorozata, a NASCAR is így tett, sokak bánatára. 

bte

Amerikában a Konföderációs Államok zászlaja egy végtelenül megosztó jelkép. Az 1861 és '65 között zajlott polgárháború utolsó két évében ezt a zászlót használták a rabszolgatartást pártoló déli államok, pontosabban az általuk létrehozott államszövetség. Bár a Konföderáció elbukta a háborút, a déli államok fehér lakosságában máig szokás idealizálni a polgárháború előtti időket, részben ehhez kötődve erős kultusz övezi a zászlót a mai napig, de ezen túl egy általánosan kedvelt és használt jelkép a patrióta (de nem feltétlenül rasszista) amerikaiak között. 

A zászló a Hazárd megye lordjai sorozat népszerűvé lett autója, Lee tábornok (Robert Edward Lee déli tábornok után) tetején
A zászló a Hazárd megye lordjai sorozat népszerűvé lett autója, Lee tábornok (Robert Edward Lee déli tábornok után) tetején

Minthogy a NASCAR leginkább az USA déli államaiban, azon túl is első sorban az alsó osztálybeli fehér amerikaiak között népszerű, a sorozat lelátóin, nézői kempingjeiben sokat látott szurkolói kellék a konföderációs zászló. A NASCAR szervezői az elmúlt években már megpróbálták eltávolítani az ilyen zászlókat a versenypályákról, de eddig inkább csak kérték erre a szurkolókat, nem tiltottak. A most bejelentett tiltás előzménye, hogy a sorozat egyetlen fekete versenyzője, Bubba Wallace nemrég nyilvánosan kifakadt a helyzet ellen, hogy feketeként rabszolgatartást idéző zászlók között kell versenyeznie. Ha nem lenne most a tüntetések miatt ennyire forró a téma, ennyi valószínű kevés lett volna ahhoz, hogy a széria szervezői szembemenjenek a saját szurkolói keménymagjukkal, de most megtették. A napokban bejelentették, hogy a jövőben minden NASCAR-ral kapcsolatos rendezvényen tilos lesz a konföderációs zászló használata.