A Nissan Ariya emlékszik is rád

Ariya – még újabb hírek!

2020.07.16. 09:11

Egy csomó információ nem okvetlenül jön át a száraz sajtóanyagból, de még az élő bemutatóból sem, ami szigorúan egyirányú, de az oda-vissza beszélgetés egészen megfoghatóvá tud tenni egy új terméket – még a pandémia-közi, videochates interjúk korszakában is.

A Nissan szerda délelőtt mutatta be élőben a cég számára most életbevágóan fontos új villanyautóját, az Ariyát a világnak, s alig pár órára rá néhány újságíró lehetőséget kapott egy félórás interjúra Marco Fioravantival, a cég gyártmánytervezési igazgatóhelyettesével. Többek között a Totalcar is.

Fioravanti az Ariya különböző kiviteleit támpontként használva, képbe helyezte a rövidesen elénk gördülő Nissan elektromosautó-palettát. Aki alulról érkezik a szegmensbe, s a villanyautót első, családi autónak, esetleg a meglevő, nagyobb hatótávolságú mellé, másodiknak szeretné, az megveszi a Leafet, aminek igazán kedvező az ára. Ott is dönthet, hogy marad-e az alapváltozatnál, vagy inkább áldoz még pénzt és a nagyobb hatótávolságúba ül bele.

A prémiumterméknek kommunikált Ariya a továbbra is a kínálatban maradó Leaf fölött jön képbe. Ez ugye, egy 4,6 méter hosszú, akár 5+2 ülésesnek is rendelhető, a SUV-ok és MPV-k átmenetének tekinthető, testes, roppant tágas autó, hatalmas, 12,3 hüvelyk képátlójú kijelzőkkel, hangfelismeréssel, Apple Car Play- és Android Auto-kompatibilitással, távfrissíthető szoftverrendszerrel, 2-es szintű (megfelelő autópályán elvileg kéz nélkül mehet) önvezetéssel, kívülről is elindítható önparkoló szisztémával.

A nagyobbik Leaf fölötti ársávban induló alap-Ariya kétkerékhajtásos, egy szem villanymotoros, kis (63 kWh-s, de nem egyezik meg a nagyobbik Leaf akkujával) akkumulátorral, 300 kilométeres WLTP-szerinti hatótávval, 218 lóerőnyi teljesítménnyel, 300 newtonméteres nyomatékkal, 160 km/h-s végsebességgel és 7,5 másodperces 0-100-as gyorsulással. Ennek a verziónak már tudjuk a japán árát, ami ötmillió jen - ez jelenleg 14,5 millió forintnak felel meg. Lehet tippelgetni a magyar árra.

Innen felfelé két irányba indulhat a vásárló – vagy a nagyobb hatótávolságra, vagy a jobb dinamikára szavaz.

Előbbi esetben további pénzek leszurkolásával 63 helyett 87 kWh-s aksit kap, de marad neki továbbra is a kétkerékhajtás. Ez a változat szintén csak 160-at megy és a nagyobb tömeg miatt egy tizedmásodperccel rosszabb is a gyorsulása – 7,6 s 0-100-ra -, viszont a motor benne 242 lóerős, a hatótávolsága pedig WLTP szerinti 500 kilométer – a legnagyobb az Ariya-verziók között.

De ha mégsem a kisebb országok egy levegővel - bocsánat, árammal – való átszelésére szavaz, hanem a száguldozásra, maradhat a kisebb akkunál, viszont két motort kap az Ariyájába, egyet előre, egyet hátra, ami összkerékhajtásossá teszi az autót. Ezt a négykerekes kiépítést hívja nem kissé erőltetetten e-4orce-nak a Nissan, de ettől még a technika jónak ígérkezik: az autó a két motornál egymástól függetlenül tudja szabályozni a nyomatékot és a motorféket, a fékek bevetésével pedig egész jó nyomatékvektorozásra is képes a hajtáslánc. Állítólag durva kanyarsebességek érhetők el vele, mindenesetre ennek a verziónak a teljesítménye már 279 lóerő, a teljes forgatónyomatéka 560 Nm, 5,9 másodperc alatt rúgja magát százra, a végsebessége pedig 200 km/h. A nagy fürgeség ára a kisebb hatótáv, ami itt csak 340 kilométer.

Eggyel feljebb megint összeérnek a választási lehetőségek, s a legdurvább hardverek találkoznak –a két motor/nagyobb aksi kombináció itt már 306 lóerő összteljesítményt, 600 newtonméternyi forgatónyomatékot, 5,7 másodperces 0-100-at és megint csak jelentős, 460 kilométeres hatótávolságot ad ki.

Az Ariya-domb legtetején a szintén kétmotoros, nagy aksis, de tovább húzott változat csücsül, amely 395 lóerős és 5,1 alatt éri el a százat, ami már a Nissan saját 370Z-je és GT-R-je közötti mezsgyébe viszi ezt a csapatszállító, nagy dobozt (és persze a Tesla Model Y is a látótérbe kerül). Igen, jól sejti mindenki, a hatótávolság megsínyli az előadásmódot: az ennél csupán 400 kilométer.

Megtudtuk azt is, hogy az Ariyát a japáni Tochigi gyárban készítik majd az egész világnak, amelyet azonban teljesen átalakítanak az akkuit gördeszka-lapként a padlójában hordó, új technológiához. Maga az elektromos rendszer egyébként az erősebb villanyautóknál szokásos 400 volton üzemel, a motorok pedig szinkron váltóáramúak, állandó mágnesekkel.

Garanciát pont annyit adnak az Ariyára, mint most a Leafre, tehát az akkukra is (ez ugye, a fontos): nyolc év lesz vagy 160 ezer kilométer. Mivel az Ariyában már folyadékhűtésű az akkucsomag, amivel sokkal ügyesebben lehet az akkuk hőmérsékletét a kívánt szinten tartani, ezért feltehetőleg kevesebben veszik majd igénybe a garancia adta reklamációs lehetőségeket, mint a temperálatlan, és emiatt gyorsabban is öregedő akkus Leafnél.

Egyértelmű választ kaptunk arra a kérdésre is: lehet-e majd az Európában egyre jobban terjedő CCS-en kívül az Ázsiában már alaposan elterjedt, de Európában is létező ChaDeMo gyorstöltővel felnyomni az akkukat – nem. A Nissannál úgy vélik, a mi kontinensünkön pár éven belül a CCS-töltők válnak uralkodóvá, ezért emellett tették le a voksukat. Holott, tegyük hozzá, a ChaDeMo kifejlesztésében oroszlánrészük volt.

Megtudtuk még a délelőtti sajtótájékoztató információin felül, hogy az európai mérések szerint nagyjából 280 kilométernyi töltetet lehet az autóba nyomni félórás gyorstöltéssel, s hogy az e-4orce összkerék-rendszernél ugyan multilinkes a hátsó felfüggesztés, de aktív rugózás nincs – egyelőre, tette hozzá Fioravanti.

A termékfejlesztési igazgatóhelyettes a konferencia zárásaként hozzátett még néhány gondolatot a beszélgetéshez. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Ariya orrán új Nissan-embléma világít – „a cégem nem vált gyakran logót, utoljára húsz éve tettünk ilyet, de ennek most eljött az ideje”. A szellősebb embléma közepe továbbra is a felkelő napot szimbolizálja, de a kialakítás, ahogy Fioravanti mondta –„digitálisabb, könnyebben megvilágítható, a különféle megvilágítási minták ugyanis fontos szerepet kapnak ezentúl a modelljeinknél”.

Azt is megtudtuk, hogy az Ariya felismeri az őt használókat – „már érintés előtt kinyitja az ajtót, s tudja, hogy a feleségem, avagy mondjuk, én készülök épp beülni a kormány mögé, nekünk, személyre szabva állítja be az ülést, a tükröket, keresi ki az általunk hallgatott zenéket sebtében, s állítja be a számunkra kedves klímát. Nagyon otthonos lesz.”

Valószínűleg nem ez az utolsó alkalom idén, hogy hallunk a Nissan villamosítási terveiről, mert mint Fioravanti elmondta – „a 2023-as üzleti évre a kínálatunkban szereplő autók több mint 50 százaléka elektromos hajtású lesz.” Zárómondatnak ez éppen megfelel.