Gyártásba megy a Polestar Tesla-utánzata

2020.09.28. 13:22

A Polestar a Volvo legjobb tervrajzaival kezdhette el a pályafutását, de lassan kezd leválni a svéd örökségről. A Volvo tanulmánynak indult Polestar 1 és Polestar 2 után gyártásba küldik a Precept tanulmányt is – valószínűleg más néven – amellyel a luxus-villanyautók közt taposna helyet magának a kínai villanyautó-márka.

Magát a tanulmányt már az év elején megmutatták, és már akkor feltűnhetett, hogy a cég formatervezői új irányt kerestek a Polestar számára. Találtak is, bár az autó láttán nem nehéz elképzelni, hogy rajzolás közben a falon egy gigantikus, kivilágított Tesla Model S poszter lóghatott. A részletek ugyan eltérőek, de az arányok, a sziluett, az egész járműkoncepció arról árulkodik, hogy a tervezők fejben nem tudtak elszakadni a példaképtől - vagy kifejezetten azt a feladatot kapták, hogy Teslát kell rajzolni, kicsit másképp.

Ezen persze még változtathatnak, azt viszont, hogy a Precept szériaváltozatának fejlesztése már zajlik, még e tanulmány mellett állva jelentette be a Polestar vezetője, Thomas Ingenlath.

Sok konkrétumot egyelőre nem mondott arról, hogy milyen is lesz a végleges változat, de valószínű, hogy az olyan részleteket megtartják, amilyen a környezetbarát anyagokból álló belső tér, vagy az Android alapú – természetesen érintőképernyős – fedélzeti rendszer. Ugyanakkor az olyan megoldásoknak, mint a középső tetőoszlop nélküli, egymástól távolodva nyíló hátsó ajtók, nem jósolunk túl nagy jövőt, ahogy a szigorúan négyüléses kialakításnak sem: ezek azok a részletek, amelyek célszerűtlenségük miatt szinte minden esetben kiosztályozódnak a sorozatgyártmány kifejlesztése során.

A típus szinte egyetlen ismert adata egyébként a 3,1 méteres tengelytáv, ami tényleg kivételesen hosszú, és a Polestar szakemberei korábban kiemelték, hogy ez igazán nagy méretű akkumulátor padlóba építését teszi lehetővé. Érdekes lesz látni, hogy ez mit jelent a gyakorlatban, de annyi már most egyértelmű, hogy ebben a kategóriában 800 km-es hatótáv alatt nem igazán lehet labdába rúgni, miután a Lucid Air és a Tesla Model S Plaid két éven belül piacra kerül.