Meglepetés: szuperdurva Subaru az új Gymkhana film főhőse

2020.10.13. 12:02

Az első két Gymkhana videóban Ken Block egy Subarunak kente, de aztán a bőkezű Ford szponzoráció miatt márkát váltott. Ám úgy néz ki, a Gymkhana visszatér a gyökereihez, már ami az autómárkát illeti, aminek az az oka, hogy a sofőr személye is más lesz, bár nem kisebb név Blocknál: Travis Pastrana, amerikai motokrossz- és ralilegenda.

Pastranát pedig a Subaruhoz köti szerződés, így építettek a számára egy saját Gymkhana autót az Impreza STI alapjaira, amin erősen túltolták az aerodinamikai trükköket, helyenként egyértelműen a vicc kedvéért. Erre látványos példa a nagy diffúzor a hátsó lökhárító alján, ami ilyen hasmagasság mellett biztosan nem túl hatásos. A többi szárny és légterelő többsége is olyan elem, ami Gymkhana-tempó mellett épp csak kavargatja a levegőt az autó körül.

A műszaki részleteket egyelőre nem közölték, de a beszámolók szerint az autó nagyon erős, és mivel egyetlen szabályrendszernek sem kellett megfelelni, a Subaru Motorsport és a Vermont Sportscar tervezői szabad kezet kaptak. Ennek köszönhető egyebek közt a motorháztetőn kilógó kipufogó, és a csomagtartóban elhelyezett hűtőrendszer, ami nyilván sokat javít az autó súlyelosztásán.

Néhány képen kívül egyelőre a tesztelésről szóló, még szeptemberben forgatott videót mutatták meg, ahol Pastrana még csak ismerkedik a technikával, és a feladattal. Azon kívül, hogy bepillantást enged a tervekbe, a videó arra is jó, hogy megmutassa, milyen profi háttérrel dolgoznak az alkotók: a Subaru és a Yokohama is egy-egy kamionnal érkezett – az utóbbi még egy gyors termékbemutatót is tartott az új Gymkhana-sofőrrel.

Azt, hogy Ken Block helyett Pastranával forgatják a 11. részt, már tavasszal bejelentették, de azt most sem tudni, hogy miért született ez a döntés. Leginkább úgy néz ki, hogy Block és a Ford most más irányba fordult: nemrég kiadták a Terrakhana nevű, laza talajon felvett klipet, és Ken Block emellett sikerrel versenyez Fiestájával az elektromos hajtású ralikrossz-autók mezőnyében.