Biztonságból jeles a VW ID.3

2020.10.21. 17:55

A tesztelők kiemelték az ID.3 robusztus felépítését, valamint gazdag érzékelőkészletét és fejlett ütközésvédelmi funkcióit.

Az elektromos VW a felnőttek védelmére 87%-ot kapott, a gyermekekére 89%-ot, a sérülékeny úthasználókéra – értsd, gyalogos, kerékpáros – 71-et, az aktív biztonsági rendszerekére pedig 88%-ot. Adja magát az összehasonlítás a szintén nemrég tesztelt Golf VIII-cal, amely a felnőttek védelmében 95%-os, a sérülékeny úthasználókéban 76%-os eredményével jobbnak bizonyult, az aktív biztonsági rendszerek területén viszont 78%-os eredménnyel valamivel gyengébbnek. A két autó a gyermekek védelmére azonos pontszámot kapott.

Az EuroNCAP főtitkára, a Michiel van Ratingen hangsúlyozta, hogy a villanyautók esetében is ugyanolyan fontosnak tartják a biztonságot, mint a hagyományos gépjárművek esetében. Az eddigi tesztek egyébként azt mutatják, hogy a bőséges gyűrődőzónák, a masszív, merev tokozásban elhelyezett akkumulátorcsomag, illetve a nehéz és kemény motorblokk hiánya alapvetően előnyös helyzetbe hozza az elektromos autókat a passzív biztonság szempontjából. Még annak ellenére is, hogy az akkumulátorok miatt jóval nehezebbek, így nagyobb rombolást végezhetnek azonos sebességnél, mint a belsőégésű motoros személyautók.