Audi irányítás alá kerülhet a Bentley

2020.10.26. 15:23

A sok márka menedzselését már korábban is csoportok kialakításával igyekeztek egyszerűsíteni, bár ez az előző évtizedekben fura kétfejűséghez vezetett a cégen belül: két, egymással rivalizáló márkacsoport alakult ki, az Audi alá tartozó Seat és Lamborghini tartozott az egyikhez, a VW-hez csatolt Skoda, Bentley és Bugatti a másikhoz.

bentleyflyigspur-20

A fura belső versenyhelyzet felszámolását már korábban elhatározták, így az elmúlt években szorosabb lett az együttműködés a tömegmárkák – a Volkswagen, a Seat és a Skoda – között, viszont a luxusmárkák közt egyelőre nem változott sok minden. Az Audi ugyan használja a Porsche Taycan villanyautó-alapjait, és akad néhány közös motor, illetve egyéb hajtáselem. A Bentley ennek ellenére eddig viszonylag önállóan működött, de ennek a legújabb hírek szerint hamarosan vége szakad.

A legújabb iparági hírek szerint a terv az, hogy a Bentley már a jövő évtől az Audi vezetőség kontrollja alá kerül. Így várhatóan több lesz a közös műszaki megoldás, sőt, egyesek arra számítanak, hogy a Bentley típusok gyártása átkerülhet az Audi gyáraiba, és Nagy-Britanniában csak az egyedi igények kiszolgálását végző részleg marad. Anyagi szempontból mindenképp ez lenne a leghatékonyabb lépés, bár így is kérdéses, hogy megteszik-e.

Korábban arról is szó esett, hogy a VW csoport mérlegeli rétegmárkái, a Bugatti, Ducati és Lamborghini sorsát. Bár ezek az utóbbi években kivétel nélkül nyereséggel működtek, a szinten tartásukhoz szükséges nagyobb fejlesztéseket nem biztos, hogy szívesen kifizetné a vállalatvezetés, amely legtöbb erőforrását egy új, elektromos és hibrid modellekből álló választék kialakítására, illetve a dízelbotrány hatásainak kezelésére fordította az elmúlt évek során.