Dízelmotorjai miatt indul per a Fiat ellen

2020.10.27. 17:07

A PGMBM nevű, brit, brazil és amerikai ügyvédek által alapított cég vádjai szerint a Fiat dízelmotorjaiban is csalószoftver van, és ezért a cégnek kártérítést kellene fizetnie.

A becslések szerint mintegy 5 milliárd fontjába kerülhet az FCA-nak, ha a vádak igaznak bizonyulnak, és az érintett autók tulajdonosainak megítélik az ilyen jellegű esetekben jellemző 10 ezer fontos kártérítési összeget.

A vádak szerint az összes Fiat eredetű dízelmotor érintett: az 1,3, az 1,6 és a 2 literesek mellett a négy- és hathengeres háromliteresek is. Ezeket szerelték a Fiat, Alfa Romeo, Jeep és Iveco modellek mellett a Suzuki egyes típusaiba is. A PGMBM szerint ezek mindegyike túllépte a környezetvédelmi normában előírt kibocsátási határértékeket, megtévesztve a vásárlókat, és súlyosan károsítva a környezetet.

Az FCA korábban az Egyesült Államokban hasonló vádak kapcsán kifizetett 800 millió dollárt hasonló vádak kapcsán egy peren kívüli egyezség keretei közt. Ugyanakkor a brit perben egyrészt más a jogszabályi háttér – a kérdéses motorokra még az EU szabványai vonatkoznak – másrészt sokkal nagyobb számú autóról van szó, ezért beszélnek egy nagyságrenddel nagyobb összegről. Mindezek miatt az ügy kimenetele sem egyértelmű.

A Fiat Chrysler természetesen kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint minden vád alaptalan, és a cég igyekszik majd megvédeni magát ezektől.

A PGMBM egyébként nem csak az FCA-t igyekszik a dízelmotorjai miatt kártérítésre kötelezni: folynak hasonló ügyeik a Mercedes, a Renault-Nissan és a Volkswagen csoport ellen is.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.