Itt a szép új Fiat Tipo, már melegítőben is

2020.10.27. 11:46

Alapos frissítésen esik át a Fiat Tipo, és ezzel együtt egy új, terepjáró-jelleggel körbeműanyagozott változat is érkezik, Cross néven. A cél egyértelműen néhány év haladék az amúgy egész népszerű típusnak, amíg az új Fiat választék el nem készül.

Külsőre a legmarkánsabb eltérés az elődtől az új logó az autó orrán: a korábbi, vörös hátterű jelvény helyett nagyobb Fiat feliratot kap a Tipo. Első pillantásra kevésbé szembetűnő, de a hűtőmaszk kontúrját is átrajzolták, újak a lökhárítók, és változtak a fényszórók is.

A Tipo ezzel együtt sem látszik új karakternek, bár a Cross változat a fényezetlen és ezüstös fényezésű műanyag dekorációval kétségtelenül közelebb viszi a sorozatot a jelenlegi autódivat centrumához. Ez a változat egyébként ugyanúgy elsőkerék-hajtású lesz, mint a többi Tipo, viszont 7 centivel magasabb, és 4 centivel nagyobb hasmagasságú a személyautó-változatoknál, így az épített utakat elhagyni valamivel tényleg alkalmasabb lesz azoknál.

Mostanra a Fiat is kénytelen elhagyni az olcsó, négyhengeres, turbó nélküli benzinmotorokat a kínálatából: a Tipo 1,4 literes motorjai helyett a Pandából és az 500-asból már ismert ezres háromhengerest vetik be itt is, 12 voltos enyhe hibridként, bár itt egy kicsit erősebb kivitelben: 100 lóerő csúcsteljesítményt adnak meg. Emellett egyelőre a kínálatban marad két dízelváltozat, a gyengébb 95, az erősebb 130 lóerővel.

A Tipo pályafutása kifejezetten jól indult, a gyártás második évében, 2017-ben volt a csúcspont, ekkor 123 ezer példányt adtak el belőle Európában. Azóta ugyan csökkent az érdeklődés, de a tavaly eladott 84 ezer autó még mindig nem drámaian kevés. A felújítás és a Cross változat részint nyilván az eredmények javítását célozza, a motorválaszték átdolgozása pedig a szén-dioxid-kibocsátási előírások miatt volt halaszthatatlan.

Az új változatok piaci bevezetése már novemberben elkezdődik, akkorra biztosan kiderül az is, hogy hogyan változtatnak majd a típus árazásán a bonyolultabb műszaki tartalom kapcsán.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.