A legolcsóbb Tesla már nem érhető el

2020.11.17. 09:21

Elon Musk még a Model 3 2016-os előzetes bemutatója idején tett ígéretet arra, hogy a típus alapára 35 ezer dollár (átszámítva kb. 10,6 millió forint) lesz, és tartotta is a szavát. 2019 elején jelent meg a Standard Range típus, bár a kezdetektől igyekeztek a vásárlókat a valamivel drágább Standard Range Plus kivitel felé terelni.

A trükk az, hogy a Standard Range tulajdonképpen soha nem létezett: a legolcsóbb változat a most épp 39 990 dolláros (kb. 12,1 millió forintos) Standard Range Plus kivitel szoftveresen csökkentett hatótávú változata, így ezen azonos költségek mellett kevesebb haszon keletkezik a Tesla számára. Alighanem ezért is intézték úgy, hogy a 35 ezer dolláros modellt kifejezetten nehéz legyen megrendelni: eddig is csak telefonon vagy személyesen lehetett hozzájutni, nyilván azon az áron, hogy menet közben többen igyekeztek meggyőzni a potenciális vásárlót a drágább alapkivitel előnyeiről.

Az Electrek híre szerint azonban nemrég szép csendben meg is szüntették ezt a lehetőséget: a legolcsóbb Tesla állítólag már nem elérhető ezen a módon sem. A lépés egyébként érthető lenne, hiszen a Model 3 iránti kereslet még mindig meghaladja a Tesla gyártókapacitását, annak ellenére, hogy már Kínában is folyik a termelés, és ami azt illeti, Észak-Amerikában a 40 ezer dolláros árszint sem haladja meg sokkal azt az összeget, amit az átlagos vásárló autóra költ.

Elon Musk időközben arra is tett utalást, hogy már dolgoznak egy olcsóbb modellen is, ami 25 ezer dollár körüli árszinten lesz kapható, de ez 2024 előtt biztosan nem mutatkozhat be – úgy néz ki, addig bele kell törődniük a vásárlóknak a jelenlegi árazásba.