Albán szupersportkocsi, receptkönyvből

2020.12.29. 16:08

Albániáról sok minden eszébe juthat az embernek - tiranai utcák, Enver Hoxha, marihuána -, de autós témában valahogy nem ez az első ország, ami szóba kerül. A szupersportkocsik kapcsán is legfeljebb a durrësi éjszakában baljósan vonuló, tájidegen Ferrarik sejlenek fel: ezen változtatna most Qendrim Thaqi, Németországban tevékenykedő autótervező, az Arrera Automobili alapítója. Célja, hogy támogatót találjon az Illyrian Pure Sport nevű projektjéhez, amihez állítása szerint mérnöki és gyártó-csapata már van.

A vállalkozás saját Instagram-oldalán az áll, hogy a szupersportautók és sofőrök új szegmensét képviseli, de az autó külsejét és műszaki tartalmát elnézve az Illyrian Pure Sportnál nehéz lenne konvencionálisabb sportautót elképzelni: szénszálas műanyag mindenütt, 6,2 literes, amerikai V8-as motor (a Corvette-ből származő LT2), 850 lóerő.

Az erőt egy Tremec duplakuplungos váltóval és összkerékhajtással vinnék az útra, így a százas tempó 2,7 másodperc alatt lenne meg, és egészen 375 km/h-ig gyorsulna az autó. A külső is sportos, harmonikus, bár sok motívum ismerős lehet a konkurensekről: a tetővonalat a Ferrari 458-on, az orr részt a Gallardón, a hátsót pedig a McLarenen láthattuk már, de az összkép a C7-es Corvette-et is megidézi.

Ezen a ponton ásítunk, és húzunk egy strigulát a tucat-szupersportkocsik sorába, de őszintén reméljük, hogy legalább egy prototípust sikerül összehozni: egy 2,8 millió lakosú, - gyönyörű, de - gazdaságilag elmaradott országtól ez is óriási eredmény, még egy új Rimac is lehet belőle.