Repülőgépkormánnyal újul meg a Tesla Model S

2021.01.28. 11:08

Miután a Model 3 és Model Y gyártása is rendben megy, úgy látszik, a Teslánál végre akadt kapacitás a két nagyobb és régebbi modell frissítésére is. Az első gyári képek alapján mindkét típus karosszériáján igazítanak egy keveset, de igazán a belső téri változások feltűnőek.

A felső karimájától megszabadított kormánykerék a legszokatlanabb megoldás, de változik a középkonzol kialakítása is: az álló formátumú kijelzőt a Model 3-ban alkalmazotthoz hasonló fekvő képernyő váltja, amely magasabbra is kerül. Így az összkép talán kevésbé lesz egységes, viszont használhatóságban – a kormánykerék átalakításával szemben – egyértelmű előrelépést jelent.

Műszaki szempontból is lesznek változások: Model S-ből mindenek előtt már februárra várható a Plaid nevű csúcsváltozat, amelybe 1020 lóerős, 628 km hatótávú hajtás kerül. Nem sokkal későbbre várható az új nagy hatótávú polgári változat 663 km-es hatótávval, de emellett az év második felében érkezik az 1100 lóerő feletti teljesítményt, 2 másodperces százig gyorsulást és 837 km-es hatótávot ígérő Plaid + kivitel.

A Model X felújításának részleteiről egyelőre sokkal kevesebbet árultak el. Ennek a gyártása várhatóan áprilisban indul majd, és ebből is lesz Plaid kivitel 547 km-es hatótávval.

Mindezt a Tesla 2020 negyedik negyedévét taglaló beszámolója kapcsán hozták nyilvánosságra, ahol ismét nyereségnek örülhettek a részvényesek. A beszámoló szerint a negyedik negyedévben 270 millió dollár nettó profit keletkezett a cégnél, a teljes évben pedig 721 millió dollár tiszta hasznot hozott a Tesla, ami különösen annak fényében óriási eredmény, hogy a koronavírus-járvány miatt az autóipar egészére a veszteséges működés volt jellemző.