Nagyobb részesedést vesz a Rimacból a Porsche

2021.03.08. 12:42

Régóta hallani, hogy a Volkswagen-csoport szorosabb kapcsolatra törekszik a horvát céggel. Most be is jelentettek egy ilyen irányú lépést: a Porschén keresztül tovább növelik a részesedésüket a Rimacban.

Az eddigi 15,5%-ról a Porsche 24%-ra emelte a részesedését, és ezért 70 millió eurót fizetnek. Ez ugyan nem tűnik nagy összegnek autóipari mércével, de a Rimac méretéhez képest az. Így ugyanis a Porsche vásárlása több, mint 823 millió euróra értékeli fel a céget, amelynek lényegében kézzel fogható terméke sincsen. A legfontosabb tevékenységük jelenleg elektromos hajtásrendszerekkel kapcsolatos tanácsadás, amit azonban nem csak a Porschének nyújtanak. Többek közt a Hyundai-Kia, az Aston Martin, a Pininfarina és a Koenigsegg is igénybe vette már a cég szolgálatait.

A Rimac a tervek szerint az idén készül el a C_Two nevű modellel. Ez lesz az első olyan típus, amelyet egyszerre már több példányban tudnak majd gyártani. A Porsche számára azonban egyértelműen nem ezért értékes a Rimac: a részvényvásárlás kapcsán is jelezték, hogy már megbízták a horvát céget néhány új ötleteken alapuló, de szériagyártásra alkalmas alkatrész kifejlesztésére.

A horvát vállalkozás hangsúlyozta, hogy a Porsche növekvő részesedése nem változtat a cég függetlenségén, és az egyes partnerekhez fűződő projekteket továbbra is teljesen elkülönítve kezelik.