Mitsubishiket gyárt a Renault 2023-tól

2021.03.10. 12:44

Ahogy már korábban hallani lehetett, a Mitsubishit szövetséges partnerei egyelőre visszatartják attól, hogy teljesen kivonuljon Európából. Elsősorban a Renault állhat a döntés hátterében, amely vállalta két új Mitsubishi modell kifejlesztését és gyártását is.

A Renault állítólag két bestseller típusát ajánlotta fel a Mitsubishinek, amelyeket a japán márka stílusában dolgoznának át, hogy ezekkel egészítsék ki a márka itteni kínálatát. A megfogalmazásból arra lehet következtetni, hogy a Clio és a Captur lehet a két típus – ezek vezetik az eladási listákat a maguk kategóriájában, és a példányszámuk alapján is passzol rájuk a bestseller kifejezés – bár azt nehéz megjósolni, hogy milyen mértékű átalakításokra számíthatunk. Többféle lehetőség is adódik, az egyszerű jelvény- vagy hűtőrács-cserétől egy olyan teljes áttervezésig, amilyennek a jelenlegi, Renault Clio alapú Nissan Micra lett az eredménye.

A Mitsubishi ahhoz a tavalyi döntéséhez ugyanakkor ragaszkodik, hogy egyáltalán nem fordít erőforrásokat az európai piacra irányuló fejlesztésekre, magyarán saját fejlesztésű új modellekre egyáltalán nem számíthatunk. Egyelőre ötféle típust is kínálnak: a Space Star, az ASX, az Eclipse Cross, az Outlander és az L200 is szerepel az európai kereskedések kínálatában. A típusok kora alapján azonban szükség lenne a frissítésre, és a Renault két modellje legfeljebb a Space Star és az Eclipse Cross kiváltására lehet elég. Érdekes kérdés, hogy az Outlander Nissan alapú utódját például, amelyet Észak-Amerikában már bemutattak, elhozzák-e Európába, hiszen azt valószínűleg még úgy tervezték, hogy globálisan eladható legyen.

A döntés mögött a Renault azon törekvését sejtik az elemzők, hogy a Mitsubishi modellek gyártásával leköthesse kihasználatlan gyártókapacitását. A cég csak tavaly 14 ezer munkahely megszüntetéséről döntött, de a tovább csökkenő eladások miatt további állások, sőt, akár gyárak kerülhetnének veszélybe – ezen segíthet, ha megkapják a két Mitsubishi gyártásának feladatát is.

A Renault jelenleg is gyárt autókat két japán szövetségese számára. A Nissan az európai Micrát és az NV300 nevű Renault Trafic klónt kapja a franciák üzemeiből, a Mitsubishi pedig Express néven forgalmazza a Renault Trafic lecserélt hűtőmaszkú változatát.