Ez lenne az új Opel Astra?

2021.03.22. 14:58

Az Opel átalakítása az új Corsa és Mokka bemutatása óta talán kevésbé van szem előtt, mint korábban, de a folyamat nem állt meg: a kínálat frissítése az Astrával folytatódik.

A következő lépcső a GM-korszak vége felé bemutatott Astra leváltása lesz. Ahogy a Peugeot 208-as és a Corsa esetében, itt is a francia modell mutatkozott be elsőként – a 308-ast már láthattuk a napokban – és aztán érkezik az Opel autója. A PSA, illetve most már a Stellantis vezetője, Carlos Tavares az ilyen ikresített modelleket nővéreknek nevezte, és egyértelmű, hogy a módszer itt sem más, mint a kisebb típuspáros esetében.

A kémfotókon meg is figyelhetők az aránybeli hasonlóságok, bár a kémfotók alapján elég valószínű, hogy itt is igyekeznek elkerülni a konkrét formai egyezéseket. Az Astra tetővonala például hasonló a 308-aséhoz, de úgy néz ki, a hátsó tetőoszlop és a hástó ajtók ablakkereteinek vége az Opelen más lesz, mint a Peugeot típusán. Az orr-részen elég jól látszik, hogy itt is a Mokkával bevezetett új Opel egyen-hűtőmaszk egy változatát alkalmazzák majd.

Több mint valószínű, hogy műszaki szempontból nem lesz jelentős eltérés az Astra és a 308-as között: várható, hogy itt is lesz tisztán benzines változat, talán dízel is, de a csúcsmodellekbe 1,6 literes négyhengeres turbómotor kerül majd, konnektoros hibrid hajtással. Azt nem tudni, hogy a hajtásrendszereket áthangolják-e az Opelek számára, vagy sem, de ennél komolyabb változtatás a szabvány alkatrészeken nem várható. Természetesen a közös platformok korlátai is ugyanazok, így az Astrából sem várható tisztán elektromos kivitel, ahogy mechanikus összkerék-hajtást sem fogadhat az EMP2 platform.

Az új Astra a hírek szerint az év vége felé érkezik, és ha erre sor kerül, már csak egyetlen modell marad a Peugeot előtti időkből az Opel választékában: az Insignia, amelynek a hírek szerint szintén készül az utóda, természetesen a Peugeot 508-as és a DS 9 alapjain.