Ezért nem készül olcsó Hummer villanyautó

2021.04.08. 06:07

Néhány nappal a GMC Hummer SUV bemutatását követően a General Motors azt is megszellőztette, hogy Silverado típusjelzéssel is készül egy elektromos modell, ez a típusjelzés pedig a cég tömegmárkájához, a Chevrolet-hez tartozik.

silverado ev teaser

Ráadásul a Silverado a legnépszerűbb GM termékek egyike: az utóbbi hat évben jellemzően 570 és 600 ezer példány közti mennyiségben fogyott, sőt, az eladások még a járványhelyzet ellenére is nőni tudtak. Ez részben persze annak köszönhető, hogy 2019 óta készül a negyedik generáció, amely újdonságként fokozhatta az érdeklődést a típus iránt.

Ezért is érdekes az elektromos Silveradóról szóló ígéret: mivel a dugattyús motoros típusból most öt-hat évig biztosan nem várható újabb generáció, valószínű, hogy az elektromos és a benzines változat párhuzamosan lesz elérhető.

A Silverado alapja persze ugyanaz a platform lesz, amelyre a GMC Hummer is épül, de a beígért 640 km-es hatótáv is arra utal, hogy a nagy akkumulátor-csomaghoz itt kisebb teljesítményű hajtásrendszer tartozhat. Hogy mennyire lehet olcsó az olcsó márka elektromos pickupja, azt egyelőre nehéz lenne megjósolni, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy a Chevy modelljének maximális ára is a legolcsóbb GMC Hummer közel 80 ezer dolláros ára alá esne.

Arra vonatkozóan, hogy az új villany-pickup, amely várhatóan már tömegeknek szól, mikorra készülhet el, egyelőre nincs információ, de valamivel le kell kötni a Detroit-Hamtramck üzem területén épülő Factory ZERO üzem gépsorainak kapacitását, és egy olcsóbb Chevyvel jobb esély mutatkozik erre, mint akár a Hummer, akár a Cadillac drágább típusaival.