Az utolsó pillanatban kibékült a két nagy koreai akku-gyártó

2021.04.12. 09:25

A két, Li-ion akkumulátorokat gyártó vállalat számára az aranykor jön, hiszen most minden autógyártó elektromos modelleket fejleszt, ami nagyobb keresletet jelent, mint bármikor korábban. Talán ezért is vetettek véget a 2019 óta zajló pereskedésnek, amely már az SK Innovation létét fenyegette.

skvslg

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság bírósága nemrég úgy döntött, hogy az LG Energy szabadalomsértési keresetének ad helyt, és eltiltja az SK Innovation-t az Egyesült Államokban mindenféle kereskedelmi és gyártási tevékenységtől. Ezzel azonban mindenki vesztett volna, főleg az Egyesült Államok, ahol így nem épülhetett volna fel az SK Innovation új üzeme, amelyet Georgia államban terveznek felállítani, 2,6 milliárd dollárból.

Valószínűleg a nemzetközi politikai nyomás is hozzájárult, hogy a két akkumulátorgyártó múlt vasárnap bejelentette: megegyezésre jutottak. Az SK Innovation 1,8 milliárd dollár kártérítést, és a jogtalanul felhasznált szabadalmak után használati díjat fizet az LG Energy-nek, cserébe az LG visszavon minden keresetet, amelyben a konkurenség vádolja, és a következő tíz évben nem is indít újabbat.

„Úgy döntöttünk, hogy megegyezünk, és a továbbiakban barátságosabb stílusban versengünk, mind az Egyesül Államokban, mind Dél-Koreában.” - áll a két vállalat vezérigazgatóinak közöz nyilatkozatában.