Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Pár éven belül itt az első elektromos Ferrari

2021.04.18. 07:58

Nagyon változó, hogy a különböző neves autógyártók hogyan állnak az elektromos autózáshoz. Vannak, akik az elsők közt tették le voksukat a villanyosítás mellett, mások mereven elzárkóztak, de előbb-utóbb mindenki beáll a sorba. A Ferrari vezetésének gondolkodását nem könnyű követni, hiszen nemrég még arról beszéltek, öt éven belül biztosan nem készítenek teljesen elektromos sportautót. Azzal indokolták álláspontjukat, hogy szerintük még nem elég fejlett az akkumulátortechnológia.

Most ezzel merőben ellentétes kijelentéseket tett a márka első embere. John Elkann 2025-re ígérte az első villany-Ferrarit – pont ugyanarra az évre, amikor az Aston Martin is előrukkol majd a saját elektromos gépével. Szavaiból az is kitűnik, hogy igen fontos a márka számára a projekt. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőle, ugyanis meghatározó mérföldkőnek tartják a Ferrari történetében.

Jelen pillanatban természetesen még semmiféle konkrétumot nem tudni a jövő olasz sportgépéről. Így egy árva munkanév, tervezett teljesítmény vagy bármiféle vázlat híján vagyunk, legfeljebb találgatni lehetne. A menetteljesítményekkel biztosan nem lesz gond, más gyártók is megmutatták már, hogy ebben a műfajban is lehet elég bitang autót építeni – elég, ha csak a Porsche Taycanra gondolunk.

A villany-Ferrari esetében az egyik nagy veszteség talán a gyönyörű motorhang elvesztése lesz majd. A V8-hoz vagy éppen V12-höz szokott füleknek alighanem furcsa lesz a néma suhanás, még ha vélhetően valamilyen hanggenerátorral igyekeznek is pótolni a kéjes üvöltést.