A VW szép nagy hasznot remél az utólag rendelhető extráktól

2021.06.11. 14:37

A Volkswagennél úgy képzelik, hogy az OTA – Over The Air update, azaz távoli frissítés – révén új üzleti lehetőség nyílik a számukra. Lehetővé válik ugyanis, hogy az autó átvétele után is újabb extrákat vásárolhasson az autó tulajdonosa, vagy aktuális felhasználója.

Erre többféle megoldás is létezik: bizonyos esetekben egyszerűen egy hiányzó szoftver telepítését fizettethetik ki a vásárlóval – például ha valaki utólag rendelne új térképeket a navigációs rendszeréhez – más esetekben egy, az autóba előre beépített, de letiltott eszköz aktiválásáért kérnének pénzt. Ilyen lehet akár az ülésfűtés, a mátrix-fényszóró, vagy akár bizonyos önvezető képességek.

Ez utóbbival kapcsolatosan még az is felmerült, hogy akár használatarányosan kérnének pénzt az önvezetés használatáért. Már az árat is kitalálták: 7 euró, azaz mintegy 2400 forint óránként.

Klaus Zellmer, a VW sales-igazgatója azt mondja, potenciálisan százmillió eurós nagyságrendű bevételt hozhat hosszabb távon a távoli frissítések értékesítése, bár egyelőre elég nagy kérdés, hogy az új üzlethez hogy állnak azok, akiktől a pénzt remélik. A jelenlegi modell után, amikor az autóval megvásárolt extrák az autó teljes élettartamán át megmaradnak, nem biztos, hogy egyszerű lesz elfogadtatni a vásárlókkal a használatonkénti fizetés ötletét.

A VW mindenesetre megpróbálkozik az új modellel, miután az idén - az ígéretek szerint még a nyár vége előtt - megjelennek az első ID modellek az OTA lehetőségével, illetve a szervizekben lassanként a már meglevő elektromos típusokat is alkalmassá teszik a távoli frissítések fogadására.