Új elektromos Nissan jön Angliából

2021.07.02. 11:02

A Brexit kapcsán komolyan megkérdőjeleződött a sunderlandi Nissan gyár sorsa, de úgy néz ki, a japán gyártó kitart 35 éves brit bázisa mellett, sőt, jelentős fejlesztéseket is terveznek.

A terveik szerint mintegy 1 milliárd angol fontot költenek el a telephely fejlesztésére, amelyben benne lesz egy újabb akkumulátorgyár felállítása a kínai Envision AESC-vel közösen, és az elektromos autók gyártási kapacitásának fejlesztése.

A cél évi százezer villanyautó legyártása lenne, amelyekkel elsősorban a brit és az európai piacot láthatná el a Nissan. Ennek kapcsán megmutatták egy újabb elektromos modell képeit is: az ötajtós autó egyfajta átmenetnek tűnik a terepjárók és személyautók közt, és bár konkrétumokat egyelőre nem mondtak, a brit sajtóban megjelent feltételezések szerint az Ariya típusnál olcsóbb járműről lehet szó.

A Nissan sunderlandi fejlesztése a környék számára egyébként új munkahelyeket is jelent: a jelenleg foglalkoztatott mintegy 6200 fő mellett a Nissan 900, az Envision AESC pedig 750 újabb dolgozót tervez felvenni. Nem csoda, hogy a fejlesztéseket Sunderland városi tanácsa is támogatja: az üzem áramellátására napelem-farmot, és egy 1 MW-os akkumulátor-telepet építenek a Nissannal közösen.