Vesz még négy LNG-s óceánjárót a Volkswagen

2021.07.16. 12:41

A tengeri szállítmányozáson spórol nagyot károsanyag-kibocsátásán a Volkswagen: a cégcsoport a tavaly flottába állított kettő mellé berendelt még négy LNG-s (cseppfolyósított földgáz) szállítóhajót, amivel már a tengeri flottája kétharmada relatív alacsony kibocsátással üzemel majd. 

rw

A Volkswagen jelenleg kilenc szállítóhajót használ a tengeri fuvarozáshoz, amelyek leginkább Németország és az Egyesült-Államok között üzemelnek, de a mexikói üzemből is sok autó így jut el a piacára. A kilencből tavaly óta kettő már cseppfolyósított földgázzal üzemel, azaz lényegesen kevesebb szén-dioxid- és nitrogén-oxid-kibocsátással szállítja a vállalat autóit, mint a nehézolajjal hajtott szállítóhajtók. 

A Volkswagen LNG-s hajóit Kínában gyártja a Wallenius Marine és az SFL Corporation. Ezekre típustól függően 4400-4700 autó fér fel,  felpakolva 15-16 tengeri csomós (28-30 kilométer/óra) sebességgel szelik a vizet. A jelenlegi kettővel együtt hatdarabosra bővülő flotta négy új darabja 2023-ban áll forgalomba.

A Volkswagen már korábban kitűzte célul, hogy 2050-re teljesen karbonsemleges termelésre áll át. Odáig több fázisban csökkentik folyamatosan a kibocsátásukat, az LNG-s hajók ennek a folyamatnak fontos darabjai,  de ugyanebbe a kitűzésbe illeszkedik, hogy a győri Audi-gyár tetejét teleszórták napelemmel