A Fordnál is a villanyautók fejlesztése veszi át a főszerepet

2021.08.04. 06:05

A Ford az idén egy 30 milliárd dolláros programot indított az útjára, ennek a mellékhatásaként a fejlesztési költségek nagyobb része jut a villanyautókra 2023-tól, és kisebb hányadukat fordítják újabb benzinmotoros modellekre.

1

Erről a Ford észak-amerikai ügyvezetője, Lisa Drake tett említést. Emellett azt is elmondta, hogy nagyon lelkesítőnek tartják, hogy az elektromos modellek – az F-150 Lightning és a Mustang Mach-E – 70%-a iránt olyanok érdeklődnek, akiknek korábban nem volt Fordjuk. „Ez azt jelenti, hogy van esélyünk a vezető szerepre az elektromos autók közt is az F-150-essel. Nem tervezzük elengedni a vezető szerepünket ezen a piacon.”

Az elektromos hajtású F-150 Lightning ugyan nem keltett akkora érdeklődést, mint annak idején a Tesla Model 3, de azért erre is jött 120 ezer foglalás a májusi bemutató óta. Ez azonban csak az első lépés: jövőre a Lightning mellett megérkezik a kereskedésekbe az elektromos Transit és a Lincoln első villamos hajtású modellje is.

A Ford egyelőre azzal tervez, hogy 2030-ra a teljes eladásuk 40%-át teszik majd ki az elektromos autók, ami ahhoz képest mindenképp elég konzervatív becslés, hogy több európai cég addigra már a teljes átállást ígérik.