Legyártották az első amerikai VW ID-ket

2021.08.22. 09:42

Németország és Kína után megvan a harmadik ország, egyben Európa és Ázsia után a harmadik kontinens, ahol a Volkswagen ID4-ese készül. A VW chattanoogai üzeme egyelőre ugyan csak az előszéria darabjait, de legyártotta az első amerikai ID4-eseket. 

rge

Az előszériás ID4-esek az első MEB platformos Volkswagenek, amelyeket az USA-ban gyártottak. A Volkswagen másként nem is érhetné el célját, miszerint még az évtizedben a legnagyobb villanyautó-gyártó lesz, mint hogy a helyi piacokra helyben gyártja a villanyosakat is. Kínában ezt a FAW-Volkswagen és a SAIC-Volkswagen helyi vegyesvállalatokon keresztül teszi, az USA-ban pedig a chattanoogai gyártelep lesz ennek a helyszíne. A VW 2011 óta termel Tennessee-ben, eddig Passatok és Atlasok készültek itt. 

Bár az ID4 már egy ideje kapható az amerikai piacon, jelenleg még a zwickaui üzemben gyártott darabokat hajóztatják át az óceánon. A helyi gyártással jelentősen rövidül majd a kiszállítási idő, és az árversenyben is jobb helyzetbe kerül a Volkswagen, de pár hónapig még kénytelenek lesznek a német gyártásra támaszkodni. Az előszériás darabokkal még egy ideig hangolják a gyártósorokat, a sorozatgyártás csak jövőre indul be Chattanoogában.