Most akkor lesz Sony villanyautó vagy nem?

2021.09.25. 14:41

Majdnem két éve már, hogy a japán szórakoztatóipari óriásvállalat bemutatta saját villanyautó-koncepcióját, a Vision-S-t. Bár akkor azt állították, hogy színtiszta tanulmányról van szó, a jelek szerint annyira piszkálja az emberek fantáziáját egy Sony gyártmányú autó, amennyire a régóta rebesgetett Apple Car. Emiatt az első közúti tesztek után rögtön rácsapott a média, talán mégis lesz belőle valami: épp most is egy hasonló fellángolás történik.

2

A januári tesztelések után, amelyeket az osztrák partnercég, a Magna Steyr főhadiszállása körül végeztek, a mostani tesztkör már Németországba is eljutott, és a mérnökök főleg az autó alapvető biztonságtechnikáját vizsgálják. Külső szemlélőként nehéz megindokolni, hogy a cég miért fektetnek be ekkora energiát és pénzt egy olyan projektbe, amiből állítólag nem lesz semmi. A cég robotika-részlegének felelős vezető alelnöke, Izumi Kawanishi a következőket nyilatkozta a kérdésre: “Jelenleg nincs konkrét tervünk, a kutatás és a fejlesztés fázisánál tartunk. Meg kell vizsgálnunk, hogy mit tudunk nyújtani a mobilitási szolgáltatásokkal kapcsolatban.”

Sokkal árulkodóbb, hogy Kawanishi nyilatkozata sokkal inkább a szórakoztató rendszert taglalja semmint magát az autót: “Rengeteg tartalmunk van - filmek, zenék, játékok - , ezeket az anyagokat és technológiákat kell felhasználnunk az autóban. Ahhoz hogy egy ilyen szórakoztató környezetet tudjunk kiépíteni, fel kell ismernünk a lehetőségeket és ennek megfelelően kell megterveznünk a megfelelő kabin-rendszert.” 

Ezek alapján úgy tűnik, a Sony egy komplett autó helyett - amelynek megépítésével sok cég befürdött már -, egy Sony-termékeket szolgáltató, az utasok minden igényét kielégítő operációs rendszerben gondolkodik inkább, ami az autógyártók helyett az Apple CarPlay-nek és az AndroidAutónak biztosítana konkurenciát.